Mainos

Tsetsenian veteraani ryhtyi sananvapauden sotilaaksi

- Venäjällä toimittajilla on kaksi vaihtoehtoa: tehdä työtä niissä olosuhteissa mitä on, tai ei tehdä tätä työtä ollenkaan. Näin totesi venäläinen toimittaja ja sotaveteraani Arkadi Babtshenko MTV3:n Huomenta Suomessa.

Babtshenko pyrkii kirjoittamaan Venäjän oloista totuudenmukaisesti, vaikka se voikin olla riskialtista. Nykyään hän työskentelee vaihtoehtolehti Novaja Gazetan sotakirjeenvaihtajana. Lehti on sama, jolle työskenteli myös edesmennyt venäläistoimittaja Anna Politovskaja.

Babtshenko kirjoitti myös Sodan värit -nimisen kirjan, jonka suomennettu painos ilmestyi kesällä 2010. Teos on nuoren sotilaan omakohtainen kertomus Venäjän armeijan toimista Tsetsenian sodassa. Babtshenko päätyi lyhyen alokasajan jälkeen suoraan Tsetseniaan vain 18-vuotiaana. Hän viipyi sodassa neljä vuotta, jonka jälkeen hän palasi Moskovaan.

- Venäjän armeijan simputuksesta kirjani ei sinänsä kerro mitään uutta. Sitä on esiintynyt jo 60-luvulta. Mutta se, mitä Tsetseniassa tapahtui, oli uutta jopa Venäjälle. Sotien olosuhteet olivat kuin keskitysleirillä, Babtshenko muistelee.

Muukalaispelko ja viha kasvaa Venäjällä

Babtshenkon mukaan Venäjän kansa kärsii Tsetsenia-syndroomasta.

- Sotaa näytetään koko ajan televisiossa, ja se tuottaa traumoja yhteiskunnassa. Kun taistelut kestävät niin kauan kuin Tsetsenian sota on kestänyt, se tuhoaa ihmisten arvot.

Babtshenko toteaakin, että Venäjä on elänyt jo 15 vuotta jatkuvassa kriisissä.

- Tänä aikana maa on käynyt jo kaksi sotaa Tsetseniaa vastaan. Yhteiskuntaa vastaan hyökkää jatkuvasti joka suunnasta erilaiset tuhoavat voimat.

Jatkuvan epätasapainon vuoksi venäläisessä yhteiskunnassa on laajalle levinnyttä muukalaispelkoa ja vihan tunteita.

- Yhtenäistä Venäjän kansaa ei ole olemassakaan tällä hetkellä.

"Politovskaja kirjoitti totta"

Murhatun toimittajakollegan Anna Politovskajan hyvä ystävä Babtshenko vakuuttaa, että hänen ystävänsä kirjoitti totuudenmukaisesti Tsetsenian sodasta.

- Politovskaja kirjoitti Venäjän viranomaisten harjoittamasta väkivallasta. Hän kertoi myös ihmisten katoamisista sekä Venäjän armeijan laittomista teloituksista Tsetseniassa.

Sitä, kenelle Politovskaja oli niin suuri uhka, että hänet oli vaiennettava iäksi, Babtshenko ei osaa nimetä.

- Ei ole minun kompetenssini arvioida sitä, kuka oli syypää Politovskajan murhaan. Se kuitenkin pitää paikkansa, mitä Politovskaja kirjoitti.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.