Trumpin vanhin poika tappoi uhanalaisen villilampaan Mongoliassa – äärimmäisen tiukassa oleva metsästyslupa järjestettiin jälkeenpäin

Yhdysvaltain presidentin vanhin poika, Donald Trump Jr. sai erityisluvan tappaa harvinaisen villilampaan argaalin, joita pidetään kansallisaarteina Mongoliassa, kertoo The Guardian.

Tutkivan journalismin ProPublica -julkaisu kertoi Trump Jr:n elokuisesta vierailusta Mongoliaan, jossa paikallinen hallinto kestitti Yhdysvaltain presidentin poikaa yltäkylläisesti. 

Osana vierailua Trump Jr. kävi metsästysretkellä, jonka aikana hän surmasi argaalin. Argaalit ovat Keski-Aasiassa esiintyvä villilammaslaji, joka on harvinainen ja uhanalainen. 

Eläimen massiiviset, korkkiruuville kiertyvät sarvet voivat kasvaa lähes kaksimetrisiksi. 

– Trump Jr. ampui argaalin yöllä käyttäen lasertähtäimellistä kivääriä, miehen retkioppaat kertoivat ProPublican lähteiden mukaan.

Trump Jr. kielsi oppailta eläimen ruhon paloittelun, ja oli opastanut heitä kantamaan sitä alumiinisella alustalla, jotta sen turkki ja sarvet välttyisivät vahingoilta, kertoi 50-vuotias paikallinen opas.

Mongolialaiset pitävät argaaleja kansallisaarteinaan

Harvinaisia argaaleja pidetään Mongoliassa kansallisaarteina, ja niiden tappamiseen tarvitaan lupa. Niiden myöntäminen on kuitenkin erittäin harvinaista.

Yhdysvaltain presidentin poikaa eivät kuitenkaan normaalit säännöt kosketa: hänelle myönnettiin metsästyslupa maan hallinnolta takautuvasti, vaikka hän oli jo tappanut eläimen ja poistunut maasta.

Samalla metsästysalueella vastaavia lupia argaalin tappamiseen on myönnetty vain kolme, ja Trump Jr:n lupa oli yksi niistä.

Asiantuntijoiden mukaan metsästyslupia myönnetään Mongoliassa lähinnä rahan ja hyvien suhteiden perusteella.

Vierailu juuri ennen tukineuvotteluja

Trump Jr:n trofee-metsästykseltä vaikuttanut retki saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia presidentti Trumpin hallinnolle, ainakin maineelle.

Presidentin pojan vierailu ajoittui vain muutamaa viikkoa ennen neuvotteluja, joissa Yhdysvallat päätti muun muassa taloudellisesta tuestaan Venäjän ja Kiinan välissä sijaitsevalle Mongolialle, ProPublican toimittajat selvittivät. Aikaisemmin maa on lahjoittanut Trumpin nuorimmalle pojalle Barronille hevosen.

Isompi kolhu maineeseen voi olla kuitenkin lampaan surmaaminen metsästysmuistojen keräilyn vuoksi, eli niin kutsuttu trofee-metsästys (englanniksi trophy hunting), jonka päätavoitteena on saada surmatusta eläimestä jokin konkreettinen muisto, kuten sarvet tai täytetty ruho, jota voi esitellä muille. 

Mitä harvinaisempi eläin, sen arvokkaampi

Eläimen harvinaisuus ja uhanalaisuus tekevät siitä arvokkaamman, ja siksi myös suojeltuja eläimiä päätyy metsästäjien saaliksi. Suosittuja eläimiä uhanalaisten eläinten metsästysmuistojen keräilijöille ovat muun muassa sarvikuonot ja norsut.

Tilaisuudesta surmata harvinainen eläin maksetaan safari- ja metsästysoppaille jopa kymmeniätuhansia euroja.

Metsästystilanteet trofee-metsästyksessä ovat usein keinotekoisia, ja eläin saattaa olla esimerkiksi valmiiksi sidottu, jotta tappaminen olisi mahdollisimman helppoa.

Trumpin lausuntoja pidetään tekopyhinä

Metsästysmuistojen kuljettamista on puolusteltu lajien konservointina, mutta trofee-metsästys on kohdannut runsaasti julkista kritiikkiä maailmalla. Sitä pidetään varakkaiden julmana huvina, joka edistää uhanalaisten eläinten sukupuuttoa.

Myös Trump Jr:n isä, presidentti Donald Trump on itse puhunut trofee-metsästystä vastaan ja kutsunut niitä "kauhunäytelmiksi".

Trump vanhemman lausuntoja asiasta on pidetty hieman tekopyhinä, sillä hänen aikuiset poikansa, Donald Jr. ja Eric, ovat useasti olleet esillä julkisuudessa trofee-metsästyksestään.

Asiantuntija-arvioiden mukaan Trumpin hallinon tekemät muutokset metsästysmuistojen tuontirajoituksiin ovat itseasiassa helpottaneet uhanalaisten eläinten tuontia Yhdysvaltoihin.

Aiemmin kuljettamiseen tarvittiin todistus, että eläimen tappaminen ja tuonti on edistänyt lajin tieteellistä konservointia. Trumpin hallinto poisti vaatimuksen vuonna 2017.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja