Trumpin saumat haastaa vaalitulosta hupenevat jälleen – turvasatamapäivä sinetöi tuloksen useimmissa osavaltioissa

Vaa'ankieliosavaltioista Georgia vahvisti Bidenin voiton jo kolmatta kertaa.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin mahdollisuuksilta haastaa presidentinvaalien tulosta oikeusteitse meni tiistaina yksi tie tukkoon.

Tänä vuonna 8. joulukuuta oli Yhdysvaltojen vaaliprosessissa niin sanottu turvasatamapäivä. Tämä merkitsee, että jos osavaltio on vahvistanut vaalituloksensa tähän päivään mennessä, sitä ei voi enää kyseenalaistaa oikeusteitse ja kongressin on hyväksyttävä se.

Turvasatamapäivällä olisi voinut olla suurempi merkitys, jos tulosten vahvistaminen olisi joissakin vaa'ankieliosavaltioissa venynyt päivämäärän yli. Silloin kongressin olisi periaatteessa mahdollista esimerkiksi pudottaa osavaltio kokonaan pois valitsijaäänten laskemisesta.

Trumpin kampanja yritti venyttää tulosten hyväksymistä vaa'ankieliosavaltioissa oikeusjutuillaan ja paikallispoliitikkoja painostamalla, muttei onnistunut. Joe Bidenin täpärästi voittamat osavaltiot ovat vahvistaneet tuloksensa.

Trump tuskin luovuttaa vielä

Vaikka Trumpin tilaisuudet haastaa tulosta käyvät vähiin, hänen lakitiiminsä ei välttämättä luovu oikeustaisteluista. Trumpin kampanja ei ole saavuttanut oikeusjutuissaan yhtäkään merkittävää voittoa, mutta presidentti on silti jatkanut valitsemallaan tiellä.

Kampanjan vaatimat uudelleenlaskennatkaan eivät ole muuttaneet tulosta. Georgia julisti maanantaina jo kolmatta kertaa Bidenin voittajaksi, kun toinenkaan uudelleenlaskenta ei tuonut muutosta.

Trump on toistuvista takaiskuista huolimatta yrittänyt painostaa vaa'ankieliosavaltioiden republikaanipoliitikkoja valitsemaan hänelle suotuisat valitsijat. Nämä ovat kuitenkin selittäneet presidentille, ettei heillä ole siihen valtuuksia.

Trumpin lakitiimin toimet ovat saaneet kritiikkiä yli puoluerajojen. Lawyers Defending Democracy -järjestö julkaisi avoimen kirjeen, jossa tuomitaan oikeustoimet vaalituloksen kumoamiseksi. Kirjeen yli 1 500 allekirjoittajan joukossa on asianajajia, oikeustieteen professoreita ja alan virkamiehiä.

Heidän mielestään oikeustoimet heikentävät luottamusta vaalitulokseen ja horjuttavat demokratiaa.

Lue myös:

    Uusimmat