Mainos

Trumpin ja Merkelin tapaaminen oli varovaista vastapuolen testaamista – "Obaman ja Merkelin välisestä lämmöstä jäätiin kauas"

2:48

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin tapaaminen sujui varovaisen jännittyneissä merkeissä, arvioi MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen. Maiden välistä jäätä saatiin kuitenkin murrettua.

– Kuten Merkel aloitti keskustelun, oli parempi puhua kasvotusten kuin selän takana. Linja oli kunnioittava, vaikka (Barack) Obaman ja Merkelin välinen lämpö oli kaukana päivän kohtaamisesta. Kumpikin yritti korostaa ensiaskeleen tärkeyttä, Karppinen linjasi.

Karppisen mukaan etenkin Venäjä-asioiden suhteen osapuolet ovat yhä kaukana toisistaan. Erimielisyyksiä löytyy myös sekä kauppasopimuksista että maahanmuutosta.

– Merkel korosti, että turvallisuuden kannalta suuri puolustusbudjetti ei riitä, vaan myös heikomman auttaminen on tärkeää, ja toimiva diplomatia.

1:37

"Tämä oli tämmöinen ensimmäinen"

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Tuomas Iso-Markku luonnehti tapaamista ensimmäiseksi testiksi, jossa yhteisiä teemoja vasta koeteltiin.

– Tämä oli tämmöinen ensimmäinen, ei voinut odottaa kauheasti mitään konkreettista, ei mitään aloitteita. 

Etenkin sosiaalinen media läikkyi yli, kun Trump ei reagoinut Merkelin kättelyehdotuksiin, kun kaksikosta otettiin ensimmäisiä yhteiskuvia.

– Emme tarkalleen tiedä, miten kyseinen tilanne on edennyt, eikä sitä pidä ylitulkita. Mutta vähän jäi vaikutelma ei tässä mistään lämpimästä ensikeskustelusta ollut kyse, Iso-Markku kommentoi.

Reilua vai vapaata kauppaa?

Iso-Markun mukaan keskustelut kaupasta jäivät myös ympäripyöreäksi. Trumpin aiemmat uhittelut kauppasodasta EU:n kanssa eivät juuri lientyneet.

– Trump puhui reilusta kaupasta, Merkel vapaakaupasta. Siinä ero, Iso-Markku näki.

Iso-Markun mukaan neuvotteluissa mukana olevat saksalaiset liikemiehet ovat ennen kaikkea korostamassa, kuinka tärkeää kauppasuhteiden ylläpitäminen Saksan kanssa on Yhdysvaltain taloudelle.

– Suhde on tärkeä sekä talouden että ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kannalta. Monethan näistä kysymyksistä koskevat koko EU:ta ja ovat erittäin tärkeitä. Vaikea sanoa, miten suhde jatkossa kehittyy. Mutta tämä oli alku.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.