Trumpin ja Putinin suhteet hämmentävät – voisi harkita Krimin tunnustamista osaksi Venäjää

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump voisi harkita Krimin niemimaan tunnustamista osaksi Venäjää. Trump kertoi asiasta ABC-kanavan haastattelussa. 

Donald Trump totesi, että hänen käsityksensä mukaan Krimin asukkaat olisivat mieluummin osa Venäjää. 

Venäjä liitti Ukrainaan kuuluvan Krimin niemimaan itseensä vuonna 2014 Ukrainan vallankumouksen jälkeen. Suurin osa maailman valtioista ei ole tunnustanut liittämistä. 

Trump myös totesi Venäjän presidentti Vladimir Putinista, että "hän ei ole menossa Ukrainaan". Kun haastattelija vastasi, että Putin on jo Ukrainassa, Trump vastasi: 

– Okei, hän on siellä tietyllä tavalla. Mutta minä en ole siellä.  
Ukrainan konfliktissa Venäjä tukee Itä-Ukrainan kapinallisia. 

Trumpin suhteet Venäjään hämmentävät

Trump kielsi haastattelussa, että hänellä olisi minkäänlaisia suhteita Putiniin. Haastattelija huomautti, että Trump on aiemmin sanonut kolmessa eri tilanteessa, että hänellä olisi suhteita Putiniin.

Haastattelussa Trump kuitenkin sanoi, ettei hän ole koskaan tavannut Putinia tai puhunut tämän kanssa puhelimessa.  

Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteisiin Trump kaipaisi parannusta. 

– Jos maamme tulisi toimeen Venäjän kanssa, se olisi hyvä asia, Trump sanoi.  

Trumpin kilpailijan, demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin neuvonantaja Jake Sullivan luonnehti Trumpin ulostuloa Krimistä pelottavaksi.

Kiista Venäjästä on osa poliittista erimielisyyttä Yhdysvaltojen toiminnasta ulkomailla. Trumpin mielestä Yhdysvallat on heikentynyt ja sen pitää vaatia enemmän liittolaisiltaan. Clinton taas puolustaa Yhdysvaltojen nykyistä linjaa suhtautumisessa liittolaisiin.  

Trump lupasi tehdä Yhdysvalloista turvallisen 1:07

Lue myös:

    Uusimmat