Mainos

Trump piipahti hurrikaanin tuhoamassa Puerto Ricossa – saarella akuutti pula kaikista perustarvikkeista

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on vieraillut hurrikaanin tuhoamassa Puerto Ricossa vakuuttelemassa paikallisille, että keskushallinnon tukemat avustustyöt ovat todella tehonneet.

Trump saapui saarelle puolisonsa Melania Trumpin kanssa tiistai-iltana Suomen aikaa. Viiden tunnin vierailunsa aluksi presidentti kehui siviili- ja sotilasjoukkojen urheutta. Hän mainitsi myös rakastavansa Puerto Ricoa ja käyneensä saarella monta kertaa aiemmin.

Osa puertoricolaisista on syyttänyt keskushallinnon avustusponnistuksia hitaudesta ja tehottomuudesta. Suuttumusta ovat herättäneet myös Trumpin vastaukset kritiikkiin. Trump on muun muassa kutsunut avustustyökritiikkiä valeuutisiksi ja syyttänyt arvostelijoitaan kriisin politisoimisesta.

Ennen tiistaista vierailuaan Trump vakuutti tilanteen olevan hoidossa. Trumpin mukaan jopa hänen arvostelijansa ovat todenneet työn jäljen olleen loistavaa.

– Nyt tiet on raivattu ja viestiyhteydet alkavat palautua. Heidän kuskiensa on alettava ajaa rekkoja, Trump sanoi.

Perustarvikkeita jonotetaan tunteja

Hurrikaani Maria iski Puerto Ricoon noin kaksi viikkoa sitten. Saarella on edelleen pulaa käytännössä kaikista perustarvikkeista. Ainakin 8 000 ihmistä on yhä hätämajoituksissa. Puerto Ricossa asuu 3,4 miljoonaa ihmistä.

– En halua asua täällä enää, totesi 18-vuotias puertoricolainen Eyleen Gonzalez uutiskanava CNN:lle keskellä tuhoutunutta kotikaupunkiaan Toa Bajaa.

Hurrikaani tuhosi Gonzalesin kodin. Siitä lähtien hän on naapureineen elänyt ilman sähköä. Juoksevaa vettä on neljänneksellä kaupungin asukkaista. Ruokaa, polttoainetta ja muita perustarvikkeita on jonotettava tuntitolkulla.

Tilanne on sama kaikkialla Puerto Ricossa, eikä lähitulevaisuudessa juuri näy lohtua. Kotien lisäksi monelta tuhoutui koko elinkeino.

Yksi heistä on 32-vuotias opettaja Franchesca Rivera. Hän jäi työttömäksi myrskyn suljettua koulut. Hurrikaani tuhosi täysin myös perheen kukkabisneksen.

– Tarvitsen tuloja. Jos oppitunnit eivät ala, lähden kuukauden sisällä Floridaan. Ensin minä ja lapset ja sitten mieheni, Aiboniton kaupungissa asuva Rivera kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Helpotusta luvassa

Puerto Ricon kuvernöörin Ricardo Rossellon mukaan avustustyöt nopeutuivat presidentin vierailun alla. Rossellon mukaan saarelle saadaan lähipäivinä noin 1,5 miljoonaa barrelia polttoainetta. Saaren suurimpia ongelmia on ollut taata polttoaineen riittävyys sairaaloiden ja ruokavarastojen generaattoreihin.

Hieman alle puolella saaren asukkaista on Rossellon mukaan juoksevaa vettä, mutta loppuviikkoon mennessä juoksevaa vettä pitäisi olla jo 60 prosentilla asukkaista. Noin 40 prosentille saaren asukkaista on saatu taattua mobiiliverkkoyhteys.

Ensi viikolla sähköä riittänee kymmenelle prosentille asukkaista, ja noin neljännekselle Puerto Ricosta saadaan Rossellon mukaan palautettua sähköt ensi kuuhun mennessä.

Liittovaltion viranomaisten mukaan Puerto Ricossa on tällä hetkellä kaikkiaan 10 000 avustustyöntekijää. Avustajien ja tarvikkeiden vieminen apua tarvitsevien luo on ollut ongelmallista teillä olevien myrskytuhojen vuoksi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.