Trump: Kärsivällisyys Pohjois-Korean suhteen on loppu

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoo, että "strategisen kärsivällisyyden" aika Pohjois-Korean suhteen on loppu.

–  Pohjois-Korean ydinohjelma uhkaa sivistynyttä maailmaa sekä kansainvälistä rauhaa ja vakautta, Trump sanoi Japanissa, mistä presidentti aloitti liki kaksi viikkoa kestävän Aasian-kiertomatkansa.

Japanin pääministeri Shinzo Abe myötäili Trumpin kantoja.

–  Tuemme presidentti Trumpin kantaa, että kaikki vaihtoehdot on pidettävä pöydällä (Pohjois-Korean suhteen), Abe sanoi.

Abe ilmoitti myös, että Japani asettaa uusia pakotteita yli kolmellekymmenelle pohjoiskorealaiselle taholle. Myös Etelä-Korea ilmoitti uusista talouspakotteista pohjoista naapuriaan vastaan.

Aiemmin Trump sanoi olevansa valmis tapaamaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin, mikäli tämä haluaisi tavata.

–  Minä voisin istua alas kenen tahansa kanssa. Siinä ei mielestäni ole kyse vahvuudesta tai heikkoudesta. Ihmisten tapaaminen ei mielestäni ole huono asia, hän sanoi amerikkalaisessa Full Measure -ajankohtaisohjelmassa.

–  Olisin siis varmasti avoin ajatukselle (Kimin tapaamisesta), mutta katsotaan miten asia etenee.

Trump nurisi Japanin-kaupasta

Eilisen Trump vietti pääministeri Aben kanssa golfkentällä ja maiden läheisiä suhteita ylistäen. Tänään alkoi ohjelman virallisempi osuus, johon kuuluu muun muassa keskusteluja Pohjois-Korean aiheuttamasta uhasta.

Puhuessaan japanilaisille ja amerikkalaisille liikemiehille Trump ilmaisi tuttuun tapaansa tyytymättömyyttä siitä, että amerikkalaiset ostavat japanilaisia tuotteita enemmän kuin japanilaiset amerikkalaisia.

–  Minun täytyy sanoa, että monen viime vuosikymmenen ajan Japani on ollut voitolla, hän sanoi.

–  Yhdysvallat on kärsinyt Japanin suhteen valtavasta kauppavajeesta monta, monta vuotta. Meidän täytyy siis neuvotella, ja teemme sen ystävällismielisesti.

Huomenna Trump jatkaa matkaansa Etelä-Koreaan.


Lue myös:

    Uusimmat