Mainos

Trimble jätti uhkavaatimuksen P-Irlannin itsehallinnon kohtalosta

Pohjois-Irlannin aluehallituksen pääministeri David Trimble on tänään jättänyt Britannialle uhkavaatimuksen, jossa hän vaatii IRA:n poliittisen siiven Sinn Feinin sulkemista hallitusyhteistyöstä. Syynä on Sin Feinin harjoittama vakoilu ja puolisotilaallisen toiminnan jatkaminen.

Pohjois-Irlannin aluehallituksen pääministeri David Trimble on tänään jättänyt Britannialle uhkavaatimuksen. Trimble vaatii Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n poliittisen siiven Sinn Feinin sulkemista hallitusyhteistyöstä. Jos näin ei tehdä,Trimble eroaa ja yhteishallinto romahtaa.

Trimblen mukaan Britannian pääministeri Tony Blairilla on armonaikaa ensi viikon alkupuolelle.

Jos Sinn Feinin ministereitä ei eroteta, Britannia hallitus joutunee keskeyttämään Pohjois-Irlannin protestanttien ja katolilaisten yhteishallinnon ja ottamaan alueen jälleen suoraan hallintaansa.

Blair yritti tänään löytää ratkaisun kiistaan keskusteluissa Trimblen kanssa Lontoossa. Trimble sanoi keskustelujen jälkeen, etteivät tasavaltalaiset voi enää jatkaa kahdella tuolilla istumista: demokraattista päätöksentekoa yhdistettynä puolisotilaalliseen toimintaan. Trimblen mukaan Blair oli asiasta samaa mieltä.

Britannian Pohjois-Irlannin asioiden ministeri John Reid sanoi tänään, että hallitus ei ole vielä päättänyt, miten asiassa edetään. Reidin mukaan hallitus aikoo ennen päätöksentekoa vielä neuvotella muiden maakunnan poliittisten puolueiden kanssa.

Blair tapaa Irlannin pääministerin Bertie Ahernin huomenna ja Sinn Feinin johtajan Gerry Adamsin torstaina.

Syynä Sinn Feinin vakoiluoperaatiot

Tuoreimman poliittisen kriisin on saanut aikaan Sinn Feinin vakoiluskandaali. Skandaali sai alkunsa perjantaina poliisin tehtyä ratsian Sinn Feinin tiloihin Belfastissa. Kolmea puolueen työntekijää syytetään terroristeille hyödyllisten tiedustelutietojen hallussapidosta.

Turvallisuuslähteiden mukaan Sinn Fein on saanut käsiinsä tietoja Britannian Pohjois-Irlannin asioiden ministeriöstä. Materiaalin joukossa on muun muassa henkilökohtaisia tietoja Britannian Pohjois-Irlannin joukkojen komentajasta.

Daily Telegraph -lehden mukaan etsinnöissä olisi löytynyt myös Blairin ja Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin puhelinkeskusteluja puhtaaksikirjoitettuina.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.