Transsukupuolinen hahmo kuohutti 20 vuotta sitten – poistettiin tv-sarjasta

Kauniit ja rohkeat rikkoo tabuja rohkealla juonenkäänteellä, kun yksi sarjan rakastetuista hahmoista, Maya Avant paljastuu transsukupuoliseksi. Kyseessä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun saippuasarjassa nähdään transsukupuolinen hahmo. 

Lähes kahden vuoden ajan suomalaiset Kauniiden ja rohkeiden katsojat ovat tunteneet Maya Avantin supermallina ja merkittävänä hahmona muotimaailmassa.

Mayan on kuitenkin aika paljastaa suuri salaisuutensa lähimmäisilleen, mukaan lukien Rick Forresterille, jonka kanssa Maya parhaillaan deittailee, monen mutkan jälkeen.

– Olin aluksi hyvin yllättynyt! 10 tai 20 vuotta sitten tätä tarinaa ei olisi kerrottu, ainakaan tavalla, joka olisi ollut totuudenmukainen, eikä sensaatiohakuinen, Mayan näyttelijä Karla Mosley kommentoi roolihahmonsa suurta salaisuutta USA Today -lehdelle.

– Heti seuraavaksi tunsin kiitollisuutta. On etuoikeus ja suuri mahdollisuus päästä sivistämään sarjan katsojia ja ihmisiä ympäri maailman siitä, millaista on olla transsukupuolinen.

Käänteen myötä Kauniit ja rohkeat on ensimmäinen, ilmaiskanavalla esitettävä yhdysvaltalainen päivittäissarja, jossa esiintyy vakiohahmona transsukupuolinen henkilö. 

Maya ei kuitenkaan ole ainoa transsukupuolinen hahmo saippuasarjojen historiassa, aiemmin transsukupuolisia hahmoja on kuitenkin nähty vain kaapelikanavilla. 

Vuonna 2006 All My Children oli ensimmäinen saippuasarja kautta aikojen, jossa esiintyi transsukupuolinen hahmo. Sarjassa glam-rokkari Zarf haaveili elämästä naisena, Zoena. Sarjassa seurattiin Zoen ensimmäisiä askelia kohti itsensä löytämistä ja sukupuolenmuutosta.

Zoen tarina muuttui kuitenkin sekavaksi, kun juonenkäänteisiin lisättiin Zoen romanssi Biancaan, joka oli lesbo. Katsojat hämääntyivät ja julkinen keskustelu ajautui sivu-urille, kun keskustelupalstoilla pohdittiin, oliko Zoe romanssin myötä lesbo vai hetero. Ja oliko Bianca yhä lesbo? Vai kenties hetero rakastuessaan transsukupuoliseen Zoeen?

Kaikkien aikojen ensimmäinen transsukupuolinen hahmo nähtiin tv:ssä jo vuonna 1995, kun The City -sarjassa seurattiin Azure C:n tarinaa. Azure Z oli transsukupuolinen huippumalli, jonka tarina paljastui iltapäivälehtien lööpeissä, joissa julistettiin Azure C:n olevankin mies. Noihin aikoihin transsukupuolisen hahmon esiintyminen saippuasarjassa oli kuitenkin yleisölle liian aikaista, ja Azure C jouduttiin pian kirjoittamaan ulos sarjasta.

Nähtäväksi jää, kuinka Kauniiden ja rohkeiden Mayan tarina lähtee lentoon ja kuinka suuri yleisö ottaa Mayan kohtalon omakseen. Sarjan pääkäsikirjoittaja Bradley Bell uskoo kuitenkin tarinan kantavan ja kutsuu Mayan tarinaa rakkaustarinaksi.

– Kyse on ihmisten välisestä kunnioituksesta erilaisuutta ja yksilöllisyyttä kohtaan. Loppujen lopuksi me kaikki haluamme vain rakkautta, mutta rakastaakseen muita, on ensin rakastettava itseään. Olipa kyse transsukupuolisesta, homosta, tai heterosta, kyse on lopulta vain rakkauden löytämisestä. Kyse on rakkaustarinasta, hän kuvaili Soapcentral-sivustolle.  

Kauniit ja rohkeat arkisin klo 17.25 MTV3-kanavalla. 

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja