Trafin kuljettajatietopalvelua ei palauteta sellaisenaan käyttöön – aiheutti kohun tietosuojapuutteiden takia

5:46
Berner Trafin pääjohtajan erosta: En ole hänen kanssaan henkilökohtaisesti keskustellut

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin Kuljettajatiedot-palvelua ei palauteta käyttöön nykymuodossaan, esittää Viestintävirasto asiantuntija-arviossaan.

Liikenne- ja viestintäministeriön tilaaman arvion mukaan palvelusta pitäisi selvitä ainoastaan ajo-oikeuden tai ammattipätevyyden voimassaolo.

Viestintävirasto on selvittänyt Trafin sähköisten palveluiden tietosuojaa ja tietoturvaa. Selvityksen mukaan tietojen massaluovutusta palvelussa ei näytä tapahtuneen.

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoo tutustuvansa Viestintäviraston selvityksiin, joiden perusteella tehdään päätökset laajemmista jatkotoimenpiteistä.

Trafi sulki kaikki sähköiset palvelunsa toissa viikonloppuna, kun ajokorttitietoja tarjonneen palvelun tietoturva nousi mediassa esille. Osa sähköisistä palveluista avattiin jälleen käyttöön viime viikonloppuna.

Aiemmin tällä viikolla uutisoitiin tietosuojavaltuutetun Reijo Aarnion lausunnosta, jossa Aarnio katsoi, että Trafi on kuljettajatietojärjestelmässään julkaissut merkittävästi enemmän tietoja kuin mitä liikennepalvelulaki edellyttää. Aarnion mukaan on mahdollista, että palvelun kautta saatuja henkilötietoja on voitu käyttää myös lainvastaisiin tarkoituksiin, kuten identiteettivarkauksiin.

Trafin pääjohtaja Mia Nykopp irtisanoutui tietosuojajupakan vuoksi tehtävästään viime torstaina.

– Trafin julkiset kuljettajatiedot -palvelun toiminnasta syntyneen tilanteen rauhoittamiseksi ja luottamuksen palauttamiseksi olen päättänyt siirtyä sivuun Trafin pääjohtajan tehtävästä, Nykopp sanoo liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteessa.

Trafin pääjohtajana toimii vuoden loppuun asti Liikennevälineet-toimialan johtaja Olli Lindroos.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja