Mainos

Trafin asiantuntija HS:lle: Nastarenkaat Helsingissä hätävarjelun liioittelua

Joka talvi käydään keskustelu siitä, pitäisikö autoilijoiden käyttää nastarenkaita vai kitkarenkaita. Trafin johtavan asiantuntijan mukaan nastarenkaiden käyttö Helsingissä on hätävarjelun liioittelua, Helsingin Sanomat kertoo verkkosivuillaan.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen otti Helsingin Sanomien haastattelussa kantaa keskusteluun kitkarenkaiden ja nastarenkaiden hyödyistä ja haitoista.

Pohjonen painottaa, että keskustelun ongelmana on se, että sitä käydään usein vahvasti tunteella.

Nastarenkaat voivat olla perusteltu valinta maaseudulla ja Pohjois-Suomessa, koska näillä alueilla olosuhteet saattavat olla erittäin talviset. Jäisellä tienpinnalla nastat ovat edelleen kuningasväline, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Trafin Pohjosen mukaan nastarenkaiden käyttö Helsingissä on kuitenkin hätävarjelun liioittelua.

Hän myös allekirjoittaa Helsingin Sanomien toimittajan väitteen, että nastarenkaiden käyttö Helsingissä on sama asia, kuin pitäisi kadulla kävellessä pyöräilykypärää päässään.

Siitäkin huolimatta, että nastarenkaat aiheuttavat tien kulumista, meluhaittoja, polttoaineen kulutusta ja katupölyä, on suurimmalla osalla helsinkiläisistä allaan nastat.

Pohjonen uskoo, että kysymys on tunteesta ja tottumuksesta, ei järkiperäisyydestä.

– Usein on niin, että kiihkeimmät nastarenkaiden puolustajat ovat juuri niitä, jotka eivät ole koskaan ajaneet kitkarenkailla, Pohjonen toteaa.

Trafi teetti viime vuonna tutkimuksen, joka kartoitti ihmisten perusteluja valitsemilleen renkaille. Tutkimuksen mukaan 13 prosenttia suomalaisista autoilijoista ajaa kitkarenkailla ja lähes kaikki loput nastarenkailla.


***

1:25

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.