Traficom keskeyttää matkustajalennot Britannian ohella Irlannista ja Etelä-Afrikasta

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom laajentaa koronavirusmuunnosten takia säädettyä matkustajalentojen keskeytystä.

Lentojen keskeytys Britanniasta Suomeen jatkuu viikolla, 18. tammikuuta asti. Lisäksi keskeytykset laajenevat koskemaan Irlantia ja Etelä-Afrikkaa 11.–18. tammikuuta väliseksi ajaksi.

Traficom päätti asiasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen pohjalta.

THL:n mukaan myös Irlannista ja Etelä-Afrikasta saapuvat matkustajat muodostavat merkittävän riskin sille, että uudet virusmuunnokset leviävät Suomeen.

–  Näillä toimenpiteillä pyritään rajoittamaan virusmuunnosten mahdollisuutta päästä Suomeen, sanoo Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki STT:lle.

Etelä-Afrikasta ei ole suoria lentoja Suomeen

Irlantia ja Etelä-Afrikkaa koskevat rajoitukset tulevat voimaan maanantaina eli muutaman päivän siirtymäajan jälkeen.

–  THL on lausunnossaan katsonut, että voimme ottaa tuohon pienen siirtymäajan, eli rajoitusta ei ole välttämätöntä laittaa voimaan välittömästi.

Etelä-Afrikasta ei tällä hetkellä ole suoria lentoja Suomeen. Finnair on lentänyt Irlannin Dublinista Suomeen noin kahdesti viikossa, Saarimäki kertoo.

Matkustajalentojen keskeytys koskee vain suoria lentoja. Päätöksellä ei ole vaikutusta välilaskullisiin lentoihin.

Saarimäen tiedossa ei ole, että viranomaiset olisivat käyneet keskusteluja myös muista maista saapuvien lentojen keskeyttämisestä. Hän kuitenkin sanoo, että terveysviranomaiset seuraavat tilannetta tarkkaan.

Traficom arvioi matkustajalentojen keskeytysten jatkoa viimeistään ensi viikon loppupuolella.

Keskeytysten taustalla herkemmin leviävä virusmuunnos

Matkustajalennot Britanniasta Suomeen ovat olleet keskeytettynä 21. joulukuuta alkaen. Keskeytyksen taustalla on Britanniassa havaittu koronaviruksen muunnos, joka leviää totuttua herkemmin. Uusi viruskanta ei ole aiempaa vaarallisempi kantajalleen, mutta nopeammin leviävä epidemia voi vaarantaa terveydenhuollon kantokyvyn.

Euroopan tartuntatautivirasto ECDC on suosittanut EU-maita ottamaan nopeasti käyttöön toimenpiteitä virusmuunnoksen tunnistamiseksi ja tartuntaketjujen katkaisemiseksi.

Myös Etelä-Afrikassa on havaittu omanlaisensa koronamuunnos, joka voi levitä aiempaa nopeammin.

Lue myös:

    Uusimmat