Tosinuorten omakotityömaalla aiheena ilmanvaihto

Taloon valittiin nykyisin ehkä suosituin ilmanvaihtomenetelmä, lämmön talteenotolla varustettu tulo-poistojärjestelmä. Jokaiseen huoneeseen siis tuodaan ja sieltä poistetaan IV-suunnitelman mukainen määrä ilmaa. Poistoventtiilit sijaitsevat yleensä kosteissa ja ns. "likaisissa" tiloissa - vaatehuoneissa, vessoissa, saunassa - ja tuloilma tuodaan oleskelutiloihin.

Ensimmäiseksi asennettiin kanavat välipohjaan. Niiden materiaali on muovia - tällainen kanavisto on helppo asentaa, sillä kädet eivät ole niin suuressa vaarassa naarmuuntua kuin peltisessä.Kun putken sisäpinta on antistaattinen, se ei kerää pölyä ja muuta likaa ja on siksi huomattavasti peltistä helpommin puhdistettavissa.

Muovikanavan eristäminen tapahtuu aivan samoin kuin peltikanavan: kylmässä tilassa kulkevan, lämpimän putken ympärille on pantava vähintään 10 cm villaa joka puolelle. Näin vältetään veden kondensoituminen putkistoon.

Kanavia ei pidä kiinnittää suoraan talon runkorakenteisiin, sillä koneiston käyntiääni saattaa silloin kantautua asuintiloihin epämiellyttävänä jurisevana äänenä. Putken alle onkin aina syytä jättää tuo eristevillan vaatima 10 sentin väli. Lujia kiinnitysten on silti oltava, sillä muuten putket saattavat liikkua esimerkiksi puhdistuksen yhteydessä.

Kun putkisto johdetaan höyrynsulkumuovin läpi, kannattaa käyttää erityisiä läpivientikappaleita. Ne tiivistyvät tarkasti muovin ympärille ja putkelle tulee siisti ja tiivis aukko sisätilojen puolelle. Ilmanvaihtokojeen yläpuolelle on oma läpivientikappaleensa. jossa tiiviys saavutetaan solukumilevyillä; tällä on myös se etu, että kun sen asentaa ennen koneen laittamista paikalleen, koneesta ylös lähtevät putket sattuvat takuuvarmasti oikeille paikoille.

Tässä tapauksessa kone asennettiin lopulliselle paikalleen jo varhaisessa vaiheessa. Yleensähän se tulee seinälle kolhujen välttämiseksi vasta sitten, kun suurimmat sisätilatyöt on jo tehty. Nyt päädyttiin siihen, että kun koneen vaatimat vahvistukset väliseinään oli kuitenkin tehtävä, maalaukset ja pinnoitukset olisi myöhemmin helppo tehdä koneen ollessa jo paikallaan.

Koneen sijoituksessahan kannattaa aina muistaa myös huollon helppous - suodattimet on puhdistettava tai vaihdettava muutaman kuukauden välein, lämmöntalteenottokennosto pestävä ja lauhdevesiputki tarkistettava. Jo rakennusvaiheessa koneen alle kannattaa sijoittaa kuivakaivo tai esimerkiksi 32 mm putki lauhdevesiletkua varten; jos viereisen seinän takana sattuu olemaan esimerkiksi käsienpesuallas, putken voi johtaa myös sen hajulukkoon.

Ilmanvaihtokojeeseen saa usein erilaisia lisävarusteita. Tänne tuli takkakytkin, jolla saa voimistettua ilmanvaihtoa takan sytyttämisen ajaksi. Lisäksi valittiin kosteus- ja hiilidioksidianturit, joiden avulla mitataan kosteutta pesutiloissa ja hiilidioksidin määrää makuuhuoneissa ja tarpeen vaatiessa tehostetaan ilmanvaihtoa myös näissä tiloissa.

Ennen lopullista käyttöönottoa järjestelmä pitää vielä tasapainottaa. Ilmanvaihtomittarin kanssa käydään läpi jokainen venttiili ja säädetään virtaus suunnittelijan määrittelemiin ohjearvoihin.

Lue myös:

    Uusimmat