Tosinuoret kodinrakentajat: kylpyhuoneen laatoitus

Talon tuleva valtiatar oli korkeimman omakätisesti laatinut laatoitussuunnitelman, joka pani Reiskankin ensin raapimaan päätään. Hyvältä näytti, mutta tuumaamista tässä tulisi työn edetessä riittämään.

Laattojen jakohan on tehtävä sekä pysty- että vaakasuuntaan. Maija oli laskenut sen tarkasti siten, että hanakulmat tulisivat vaakasuorassa olevan 10 x 20 cm laatan puoliväliin. Tällä tavalla laatan leikkaaminen olisi yksinkertaisinta. Tästä lähtökohdasta mitattiin sitten alotusriman oikea korkeus - kaikkein alin laattarivihän asennetaan seinään vasta samalla kertaa lattian laatoituksen kanssa.

Aloitusrima kiertää koko kylpyhuoneen täsmälleen samalla korkeudella ja täsmälleen vaakasuorassa. Tässäkin hyvä alku on ratkaisevan tärkeää. Pienetkin heitot näkyvät pahasti pystysaumoissa.

Koska seinään pitää syntyä tietty kuvio, katsottiin parhaaksi tehdä laatoitus osissa. Tätä puolsi myös se, että välille rakennetaan aikanaan lasitiiliseinä.

Saneerauslaasti sekoitettiin totuttuun tapaan: sekoitus poravispilällä, seisotus ja sen jälkeen vielä nopeasti toinen sekoitus.

Reiska painoi laastin ensiksi tiiviisti seinään leveän hammaslastan sileällä puolella ja kampasi sen jälkeen auki hammastetulla reunalla. Tämän kokoiselle, paksuhkolle seinälaatalle sopiva hampaan koko oli 9 mm. Raidat on hyvä pyrkiä saamaan kunnolla auki, sillä se auttaa kunnon tartunnan syntymistä. Tartunta on tarkastettava ensimmäisen laatan paikalleen panon jälkeen: kun se irrotetaan ja katsotaan selkäpuolta, laastin tulee peittää siitä ainakin 70 - 80 %. Sanottakoon jo nyt, että lattialaatassa tämän täytyy sitten olla 100 %.

Laastia ei pidä levittää isommalle alalle kuin mitä ehtii 10 minuutissa laatoittaa. Tässä on oltava tarkkana, sillä olosuhteet vaikuttavat asiaan paljon. Jos paikalla vaikka olisi lämmitin puhaltamassa, laasti nahkoittuu nopeasti: sellaista ei saa käyttää, vaikka se näennäisesti tuntuisi tarttuvan vaan se on kaavittava pois ja vedettävä uusi tilalle.

Seinään levitettyyn laastiin ei siis saa syntyä vähimmässäkään määrin nahkamaista pintaa!

Hanakulmarasioiden, sähkörasioiden ja muiden läpivientien reiät tehdään siihen tarkoitetulla poranterällä: se on putkimainen, timanttiviilamainen terä. Jos reikä näyttää tulevan kovin lähelle laatan reunaa, kannattaa miettiä, halkaiseeko laatan ja tekee siihen eräänlaisen apusauman, jonka avulla reikä onnistuu siististi. Reiska käytti apuna saumanarua - ne pienet muoviristit eivät miellytä häntä ollenkaan.

Työn edetessä laatoituksen vaakasuoruus kannattaa tarkistaa pitkällä vatupassilla noin kolmen laattavarvin välein. Passilla voi sitten painaa laatat suoraan, Tämä on erityisen tärkeää silmän korkeudella, jossa sauman horjuminen paljastuu heti.

Laatoituksen annetaan kuivua noin neljä vuorokautta ja vasta sitten vedetään saumat koko seinän ylilevityksellä.

Nurkkien ja läpivientien saumaamiseen on elämisen takia käytettävä silikonimassaa. Jos niihin joutuu kovaa massaa, se on pyrittävä kaivamaan ensin pois.

Lattialaatoitus ja alin seinävarvi tehdään vasta sitten, kun lattialaatan kuivuminen on edennyt niin pitkälle, että siihen voidaan ensin tehdä vedeneristys.

(JKA 23.1.2005)

Lue myös:

    Uusimmat