Torpedomainen Uivelo sukeltaa selvittämään Itämeren tilaa

Uusi miehittämätön tutkimuslaite Itämerelle 1:42

Ilmatieteen laitos on saanut käyttöönsä uuden merentutkimuslaitteen, vedenalaisen liitimen. Se sukeltaa ja kerää tietoa Itämeren veden tilasta pinnasta pohjaan. Liidin on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja sen avulla voidaan saada uutta tietoa esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja ravinnekuormituksen vaikutuksista Itämereen. 

Torpedon näköinen liidin on ristitty Uiveloksi. Se on miehittämätön satelliittiohjattava tutkimuslaite, joka etenee pinnan ja pohjan väliä sukeltaen etukäteen ohjelmoitua reittiä pitkin.

– Tämä tuo oikeasti lisää tietoa merestä, uudenlaisia mittauksia, joilla päästään esimerkiksi parantamaan malleja, jotka on kuitenkin tärkein työkalu merentutkimuksessa, jossa havaintoja tehdään aika vähän suhteessa pinta-alaan, selittää erikoissuunnittelija Kimmo Tikka Ilmatieteen laitokselta.

Kuukausien mittaisia sukelluksia

Laitteen anturit mittaavat esimerkiksi veden lämpötilaa, suolaisuutta, happipitoisuutta ja sameutta. Laitteen etuna on se, että se toimii säässä kuin säässä. Mittaustuloksia saadaan huomattavasti enemmän kuin yksittäisistä vesinäytteistä. Uivelo voi sukeltaa 200 metriin ja tehdä satojen kilometrien pituisia tutkimusretkiä merellä. Laitteen akku kestää noin kaksi kuukautta.

– Me elätetään toiveita, että ehkä semmoiset pari kuukautta voidaan parhaassa tapauksessa yhtäjaksoisesti pitää laitetta merellä. Valtameriversiot tästä laitteesta voivat sukeltaa kilometriin ja tehdä usean kuukauden mittaisia matkoja, tietää Kimmo Tikka.

Matkan aikana laite lähettää tutkijoille mittaustietoja satelliitin välityksellä aina, kun se käy pinnassa. Laite myös taltioi mittaustulokset muistiinsa.

Kallis, mutta suosittu laite

200 000 euroa maksanutta Uiveloa testataan nyt Hangon Tvärminnessä. Syksyllä se tekee mittauksia Selkämerellä.

– On vielä hieman epäselvää, miten ja mistä Selkämerelle vesi tulee. Se, miten paljon tulee Ahvenanmeren ja miten paljon Saaristomeren kautta. Se on mielenkiintoinen tehtävä, innostuu Tikka.

Nähtäväksi jää lisääntyvätkö sukellusvenehavainnot Itämerellä Uivelon käyttöönoton jälkeen.

– En pidä sitä todennäköisenä. Sen verran lyhyen aikaa tuo laite on pinnassa, että se on aikamoinen onni, jos sen pääsee näkemään. Jos ei tunne laitetta, voihan sitä epäillä sukellusveneeksikin, hymähtää Tikka.

Maailman merillä on käytössä jo yli 500 tutkimusliidintä. Uivelo on Itämeren toinen liidin. Viro hankki omansa vuosi sitten.

Uivelo on hankittu osaksi FINMARI-tutkimusverkostoa, joka sai viime vuonna Suomen Akatemian rahoituksen.

Lue myös:

    Uusimmat