Mainos

Torju sikaflunssaa saippualla mieluummin kuin käsidesillä

Sikainfluenssaa vastaan taistellaan nyt monilla rintamilla. Kukaan ei tosin osaa sanoa, milloin tautipiikki iskee ja miten laajasti tauti tulee Suomessa vaikuttamaan.

Moni yritys on taudin leviämisen pelossa hamstrannut työntekijöilleen käsidesinfiointiaineita, ja valtion sekä kuntien työntekijöille on tähdennetty hyvän käsihygienian merkitystä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Juhani Eskola suosittelee käsienpesua vedellä ja saippualla käsidesien sijaan.

- Desinfiointiaineiden laaja käyttö voi johtaa viruskannan vahvistumiseen, hän sanoo.

- On teoriassa mahdollista, että pitkällä jaksolla desinfektioaineiden käytössä voi olla haittoja. Viruksessa voi tapahtua muuntumista, ja aine menettää tehonsa, Eskola jatkaa.

Käsidesinfiointiaineet ovat kuitenkin Eskolan mukaan hyvä torjuntakeino, jos normaali käsienpesu ei onnistu.

Eskolan mukaan H1N1-virukseen varautuminen ei ole rakettitiedettä vaan yksinkertaiset konstit pätevät. Hänen mukaansa Suomi ja koko maailma on varautunut hyvin influenssan torjuntaan. Yhteiskunnan perustoiminnot saadaan Eskolan mukaan pidettyä yllä sairastumisten tullessa.

- Maailman terveysjärjestö WHO on tehnyt hyvää työtä. Jos näinkin lievä pandemia olisi iskenyt esimerkiksi kolme vuotta sitten, haitat olisivat luultavasti olleet isommat. Nyt näyttää siltä, että selvitään paljon vähemmällä kuin ounasteltiin.

Suomessa sikainfluenssaan on sairastunut nyt lähes 200 ihmistä.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan tartunnan saaneet ihmiset voivat tartuttaa virusta noin vuorokauden ajan ennen oireiden ilmaantumista ja edelleen jopa seitsemän päivän ajan sairastumisen jälkeen.

Oireinen henkilö on erityisen tartuttava ensimmäisen vuorokauden aikana.

Tutustu MTV:n nettikyselyn tulokseen:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.