Topi Raitaselta uran toiseksi nopein juoksu olympiafinaalissa – ”Oli väsyneen miehen taistelu”

Topi Raitanen oli 3000 metrin estejuoksun olympiafinaalissa paras eurooppalainen. Uran toiseksi nopein juoksu toi komean sijan 8.

Raitanen sanoi kisan jälkeen, että hänen jalkansa olivat väsyneet, hän ei palautunut kilpailuun niin hyvin kuin toivoi.

– Oli tänään väsyneen miehen taistelu. Tuntui, että jokainen este vain väsyttää ja kuluttaa enemmän. Sen takia halusin siinä perässä juosta, että saan ottaa esteet mahdollisimman rauhassa ja säästää voimat loppuun. Kyllä kärki kovaa tuli, niin kuin pitääkin. Lopussa tulin sen minkä jaksoin, oli se sellaista jalkojen käskyttämistä, Raitanen sanoi.

– Kuitenkin kahdeksas sija, minulla on ollut hieno matka näihin kisoihin ja olin paras eurooppalainen. Kyllä se kertoo että koko ajan mennään eteenpäin vuosi vuodelta.

Loppuaika 8.17,44 osoitti Raitaselle, että perustaso on noussut, kun väsyneenäkin mennään alle sekunnin päähän ennätyksestä. Hän kiristi tahtiaan kolme kierrosta ennen maalia ja viimeinen kierros tuli tuttuun tapaan todella vahvasti. Tokion tiistai-ilta oli todella kuuma ja normaalin kosteuden päälle tuli vielä vesisateen aiheuttama ilman nihkeys. Se vaikutti kisan kulkuun.

– Kyllä se kertoo jo, että lopussa jengiä hyytyi aika paljon. Raskastahan se on, mutta niin se oli kaikille.

Kuusi sekuntia pronssista

Olympiavoittoon juoksi Marokon Sofuiane El Bakkali ajalla 8.08,90. Perässä mitaleille tulivat Etiopian Lamecha Girma ja Kenian Benjamin Kigen. Raitanen jäi pronssista kuuden sekunnin päähän.

Hän ajatteli ennen kilpailua, että pystyisi juoksemaan 8.12-8.13, jos jalat olisivat tuoreena.

– Kyllähän tähän (sijoitukseen) pitää olla tyytyväinen, edellisten olympialaisten aikaan olin vielä suunnistaja. Sitten tehtiin kovasti töitä viisi vuotta, että tänne päästiin ja tästä jatkuu, Raitanen muistutti taustastaan.

Raitanen aikoo etsiä vielä tälle kaudelle kovavauhtisen kisan, jossa pystyisi parantamaan ennätystään 8.16,57.

Lue myös:

    Uusimmat