Topi Raitanen lataa SE-tavoitteen ensi kesälle – "Varmasti lipsahtaa alle"

Topi Raitanen puhuu rohkeasti Suomen ennätyksestä 0:59
Topi Raitanen uskoo monen sekunnin ennätysparannukseen ensi kesänä.

Topi Raitanen on asettanut itselleen kovat tavoitteet ensi kesälle. Viime kesän 3000 metrin esteiden Euroopan mestari on muuttanut harjoitteluaan ja haluaa nakuttaa Suomen ennätyksen tuntumaan jo heti kesän alusta lähtien.

– Lähdetään siitä, että päästään ainakin lähelle useammassa kisassa. Kun paikkoja tulee, niin jossain kohtaa varmasti lipsahtaa alle. Lähdetään siitä, että 8.10 olisi iso merkki ja tavoite ensi kesälle, Raitanen linjaa.

Euroopan mestarin oma ennätys on vuodelta 2020 peräisin oleva 8.16,57. Viime vuoden paras noteeraus jäi siitä noin kolme sekuntia. Toissa vuonna olympialaisissa Raitanen pyyhälsi olympialaisissa alle sekunnin päähän ennätyksestään. Suomen ennätys vaatisi siis monen sekunnin parannusta ja selkeää tasonnostoa. Helsingin Kisa-Veikkojen urheilija on luottavainen, että Jukka Keskisalon SE-aika 8.10,67 on lyötävissä, sillä tasoa on saatu nostettua yhdessä valmentaja Janne Ukonmaanahon kanssa joka vuosi. 

– Oikeastaan pari vuotta sitten tehtiin harjoittelutavan muutos ja saatu perustasoa nostettua vuosi vuodelta, Raitanen kertoo.

Viime ja toissa kesänä Raitanen tähtäsi kuntohuippunsa onnistuneesti arvokisoihin. Tänä kesänä suunnitelma on erilainen.

–  Isoin muutos tulee kevääseen. Halutaan olla aikaisemmin kesällä paremmassa tuloskunnossa. Ideana on aloittaa kesäkuun alussa paremmalla tasolla kilpailemaan. Halutaan juosta läpi kesän hyviä tuloksia. Yritetään kaavaa, että kilpailukyky olisi läpi kesän hyvällä tasolla, Raitanen avaa.

Euroopan mestari heittää konkreettisen esimerkin, miten tällainen muutos saadaan aikaan.

– Kovempivauhtisten ja kilpailunomaisten harjoitusten aloittaminen aikaisemmin kuin aikaisempina vuosina. Yleensä olen tarvinnut ainakin kuukauden kovempaa kilpailuvauhtista harjoittelua, että saan suorituskyvyn nostettua sille tasolle, että kilpailuissa kulkee.

Budapestin MM-kisat päätavoite

Raitanen ei kilpaile hallissa ollenkaan. Sairastelu tammikuussa ohjasi siihen, että harjoittelussa keskityttiin peruskunnon vahvistamiseen. Kaikki lyödään tiskiin kesällä, jolloin päätavoitteena odottavat Budapestin MM-kisat.

Olympialaisiin ja EM-kisoihin Raitanen onnistui ajoittamaan kuntohuippunsa upeasti.

– Jo 2019 löydettiin sellainen kaava, että tiedetään, miten viimeiset 3-4 viikkoa pitää tehdä. Kaksi viimeistä viikkoa tehdään tismalleen samalla tavalla. Se on sapluuna, mitä on pystytty toistamaan.

Ensi kesä on myös testi vuoteen 2024, jossa Pariisin olympialaiset siintävät jo mielessä.

–  Katsotaan miten harjoittelun muutos vaikuttaa Budapestin MM-kisoihin. Sitä kautta toivottavasti saadaan oppia vuodelle 2024, kun on jo kesäkuussa EM:t ja olympialaiset elokuussa. Nähdään, miten se kunto rakentuu, Jyväskylässä asuva Raitanen pohtii.

Budapestiin Euroopan mestarilla ei ole vielä sijoitustavoitetta, mutta usean juoksun taktiikka on suunnitteilla.

– Finaalipaikasta lähdetään taistelemaan.


Lue myös:

    Uusimmat