TOP10: Häviämisen kauneus

Eddie Edwards Kuva: Getty Images
Eddie Edwards Kuva: Getty Images
Julkaistu 24.09.2009 15:53(Päivitetty 24.09.2009 16:15)

Urheilussa ennen kaikkea voittajat muistetaan, mutta joissain tapauksissa häviäjät vievät kaiken huomion. MTV3:n ranking osuukin tällä kertaa urheilijoihin, jotka eivät suinkaan niittäneet menestystä kultamitaleilla. Oikeastaan päinvastoin.

Otgonbayar Luvsanlkhundeg  Kuva: Scott Barbour /Getty ImagesOtgonbayar Luvsanlkhundeg Kuva: Scott Barbour /Getty Images

Vain 22-vuotias mongolialainen kameli- ja lammaspaimenten tytär Luvsanlkhundeg Otgonbayar herätti suurta huomiota tullen 2004 olympialaisten maratonissa maaliin yli puolituntia toiseksi viimeisen jälkeen. Otgonbayarin saapuminen stadionille räjäytti hänen yllätyksekseen kuitenkin koko yleisön hurraahuutoihin. Hänestä tulikin kisojen henkinen voittaja, viimeisestä sijasta huolimatta. Tästä palkinnoksi viimeinen sija myös MTV3:n rankingissa.

Angel Valodia Kuva: Ezra Shaw / Getty ImagesAngel Valodia Kuva: Ezra Shaw / Getty Images

Kuubalainen taekwondoka Angel Valodia ei välttämättä kuulu heikoimpien urheilijoiden kategoriaan, mutta hänen hermokontrollinsa kuuluu. Valodia hermostui niin pahasti olympialaisten pronssiottelussa tuomarille, että päätti potkaista tätä suoraan neppariin. Kiitoksena tästä ikuinen kilpailukielto liiton turnauksissa, ja hänet onkin viimeksi nähty potkivan seiniä kotimaassaan. Sijalle yhdeksän.

Lamine Guèye Kuva: Mike Powell / Getty ImagesLamine Guèye Kuva: Mike Powell / Getty Images

Lamine Guèye teki alppihiihdon historiaa ollen ensimmäinen afrikkalaisosallistuja arvoturnauksessa. Menestystä senegalilaisalppihiihtäjä ei yllättäen napannut, sillä hän on aina koristanut tilastojen pohjimmaista päätä, mikäli lasku ei ole tyssännyt aitoihin. Silti hyvästä ”yrkästä” ja kehitysmaiden urheilun eteen viemisestä bonukset. Sijalle kahdeksan.

George Tucker Kuva: Pascal Rondeau/Getty ImagesGeorge Tucker Kuva: Pascal Rondeau/Getty Images

Puertoricolainen George Tucker aiheutti hämmennystä osallistumalla Sarajevon 1984 olympialaisten ohjaskelkkailuun. Lehdistön lempihäviäjäksi valitun Tuckerin tekniikassa saattoi olla jotain vikaa, sillä ”märkä rätti” kuvasi hyvin hänen laskuaan. Ihme, että pysyi edes hengissä. Sija seitsemän.

Eric Moussambani. Kuva: Billy Stickland/Getty ImagesEric Moussambani. Kuva: Billy Stickland/Getty Images

Päiväntasaajan Guineasta oleva Eric Moussambani pääsi osallistumaan Sydneyn olympialaisten 100 metrin vapaauintiin ilman mitään minimivaatimuksia. Syynä tähän oli kannustus kehitysmaita kohtaan. Joka tapauksessa, Moussambani ui itsensä historiaan hurjalla ajalla 1.52,72, joka on reilusti hitaampi kuin 200 metrin maailmanennätysaika. Sija kuusi.

Philip Boit Kuva: Ruediger Fessel / Getty ImagesPhilip Boit Kuva: Ruediger Fessel / Getty Images

Philip Boit piristi Naganon 1998 talviolympialaisia, kun hetkeä aikaisemmin vasta ensi kertaa lunta nähnyt kenialainen osallistui 10 kilometrin perinteiseen hiihtokilpailuun. Suomessa harjoitelleen Boitin lopputulos oli lopulta sija 92. eli viimeinen. Sinnikäs kenialainen ei kuitenkaan päättänyt hiihtäjänuraansa, vaan hän yrittää edelleen kehittyä valitsemassaan lajissa. Tulokset tosin ovat jatkaneet samaa alamäkeä, mutta MTV3:n ranking palkitsee hänet viidennellä sijalla.

Savannah Sanitoa Kuva: Andy Lyons /Getty ImagesSavannah Sanitoa Kuva: Andy Lyons/Getty Images

Samoalainen Savannah Sanitoa jäi Berliinin MM-kisoissa omassa lempilajissaan kuulantyönnössä karsintaan ja kun paikka villillä kortilla avautui 100 metrin pikajuoksuun, tarttui hän tilaisuudesta kiinni. Sanitoa juoksi ennakkoluulottomasti kelloon ajan 14,23, vain 0,16 sekuntia hitaammin omasta ennätyksestä. Suoritus palkitaan rankingissa sijalla neljä.

Jamaikan maajoukkue Kuva: Getty ImagesJamaikan maajoukkue Kuva: Getty Images

1988 Calgaryn olympialaisissa hilpeyttä aiheutti jamaikalainen rattikelkkajoukkue. Nelihenkisestä ryhmästä tuli yleisön suuri suosikki, vaikka itse kisa päättyikin keskeytykseen. Ryhmän taival kisoissa inspiroi myös elokuvantekijöitä, sillä myöhemmin ilmestyi kuuluisa filmi ”Kelkkajengi”. Suomalaisesta pikajuoksusta voisi tehdä vastaavan. Sijalle kolme.

Eddie Edwards Kuva: Getty ImagesEddie Edwards Kuva: Getty Images

Mäkihyppääjä Eddie ”the Eagle” Edwards näytti, että voittaminen on urheilussa yliarvostettua. Brittiläinen mäkikotka teki häviämisestä taidetta 1987 MM-kisoissa jääden odotetusti viimeiseksi molemmissa kilpailuissa. Edwardsin puolustukseksi täytyy sanoa, että mäkihyppääjille tyypillinen korkeanpaikankammo saattoi häiritä ponnistuksen oikea-aikaisuutta. Sijalle kaksi.

John Stephen Akhwari  Hamish BlairJohn Stephen Akhwari palkittiin myöhemmin. Kuva; Hamish Blair/Getty Images

Todellista taistelutahtoa osoitti John Stephen Akhwari, joka Mexico Cityn olympialaisissa vuonna 1968 ylitti maratonissa maaliviivan reilusti viimeisenä. Akhwari oli pahasti loukkaantunut ja side koristi hänen ontuvaa jalkaansa. ”Maani ei lähettänyt minua tänne vain aloittamaan kisan, vaan päättämään sen”, kertoo paljon miehen gladiaattorimaisesta asenteesta. Hänestä puhutaan myös kaikkien aikojen parhaana häviäjänä, eli oikeutetusti palkinnoksi myös sija yksi.