TOP 10: Omituisimmat lajit maailmalla

Suosnorklaus
2009 Getty Images
Julkaistu 03.10.2014 12:26
Toimittajan kuva

Salttu Forsström

Suomessa järjestetään jos minkälaisia kilpailuja vuosittain eukonkannosta, suojalkapalloon ja kännykänheittoon. Emme ole kuitenkaan lajissamme ainoita, sillä mielikuvitusta löytyy myös maailmalta, kuten saamme oheisesta listasta huomata.

Todd-regattaAP2007 

10. Henley on Todd -regatta

Alice Springsissä Australiassa ei haittaa, ettei lähimaillakaan ole vettä. Lähin isompi vesialue sijaitsee itse asiassa 1500 kilometrin päässä. Siitä huolimatta siellä järjestetään vuosittain regatta kuivuneella Todd-joella. Kilpailijat kisailevat juosten kotitekoisilla veneillä. 1993 tapahtuma jouduttiin jopa perumaan, kun joki harvinaisesti tulvi. 

IrvistysAP2008 

9. Irvistely

Naamanvääntelijöitä ja irvistäjiä on monenlaisia ja siitä on pitkät perinteet erityisesti Englannissa. Ensimmäiset kilpailut järjestettiin jo 1200-luvulla ja nykyään siitä mitellään jo ihan MM-tasolla.

lampaatCopyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press 

8. Lampaiden laskenta

Ei, tässä lajissa ei yritetä nukahtaa mahdollisimman nopeasti. Australiassa järjestettävässä kilpailussa ideana on, että noin 400 lampaan lauma juoksee 10 kilpailijan ohi ja kilpailijat yrittävät arvata lampaiden tarkan lukumäärän. Lähimmäksi veikannut on voittaja.

Kabaddi 

7. Kabaddi

Intiasta lähtöisin olevassa lajissa on kaksi seitsemän hengen joukkuetta. Joukkueista vuorotellen yksi pelaaja menee toisen alueelle ja yrittää koskettaa toisen joukkueen pelaajaa saaden tämän pelistä pois. Toisen joukkueen pelaajat taas pyrkivät saamaan vastustajan kiinni, jottei tämä pääsisi takaisin omalle alueelleen. Ihan niin yksinkertainen peli ei ole, vaan vastustajan alueelle menevän pelurin on pidettävä koko ajan hengitystään ja todistaakseen tämän, hänen täytyy toistaa sanaa ”kabaddi” koko ajan. Ikään kuin hipan ja painin yhdistelmä. Intian lisäksi laji on levinnyt myös muualle Aasiaan.

kaupunkifutisAP2014 

6. Royal Shrovetide jalkapallo-ottelu

Ashbournessa Englannissa ei pelata ihan normaalia jalkapallo-ottelua, vaan koko kaupunki jaetaan kahteen joukkueeseen riippuen siitä missä he asuvat. Peli lähtee käyntiin keskustasta ja tavoitteena on saada pallo vastustajan maaliin. Ihan helppoa se ei kuitenkaan ole, sillä maalien välillä on viisi kilometriä. Lisäksi maalipylväät sijaitsevat joen vastarannalla, joten sekin tuo lisähaasteita. Sääntöjä ei juuri ole ja välillä pelit muistuttavat katumellakkaa. Peli pelataan kahtena päivänä. Ottelu alkaa kello 14.00 ja päättyy viimeistään kello 22.00.

Kivi-paperi-sakset2008 AP 

5. Kivi-paperi-sakset

Perinteinen erimielisyyksiä ratkova keino on lanseerattu myös urheilumuotona ja ensimmäiset MM-kisat järjestettiin vuonna 2003 ja se on päässyt myös TV-lajiksi. Maineen ja kunnian lisäksi voittajat saavat usein rahapalkinnon.

Suosnorklaus 22009 Getty Images 

4. Suosnorklaus

Suomessa potkitaan palloa suolla, Walesissa snorklaillaan. Ensimmäiset suosnorklauksen MM-kisat pidettiin jo vuonna 1985. Kilpailijat "uivat" 55 metrin radan päästä päähän ja nopein on voittaja. Sääntöihin kuuluu, ettei kilpailija saa tehdä normaaleja uintiliikkeitä ja heillä on oltava snorkkeli ja räpylät. Idea on levinnyt siten, että on järjestetty suotriatlonia ja -maastopöyräkisoja. Tätä lajia on helppo jokaisen harjoitella lähiojassa tai –suolla.

Extremesilitys 

3. Extreme-silitys

Extreme-silityksessä yhdistyvät jännitys ja siisteys. Ilmiö on hiljalleen saanut tuulta purjeisiinsa ja ihmiset lähettävät kuviaan itsestään silittämässä vuorilla, ilmassa, veden alla ja merellä. Ideana on, että silittäjät lähettävät järjestäjille kuvan silittämisestä äärimmäisissä olosuhteissa ja paikoissa.

mindball 

2. Mindball

Mindball on ruotsalaisten kehittämä peli, jossa pelaajat yrittävät aivokäyräsähköllä hallita pallon liikettä pöydän yli vastustajan puolelle. Niksinä on, että mitä rennompi ja rauhallisempi mieli, sitä parempi tulos. Ei välttämättä yleisölle se jännittävin laji kuitenkaan…

shakkinyrkkeilyAP2012 

1. Shakkinyrkkeily

Shakkinyrkkeily ei ole Kummelin sketsistä eikä Uuno Turhapuron elokuvasta, vaan ihan oikea ja harrastettu laji. Shakkinyrkkeilyottelussa on 11 erää, joissa vuoron perään pelataan neljä minuuttia shakkia ja sen jälkeen nyrkkeillään kolme minuuttia. Voittaja on se, joka joko tyrmää vastustajansa shakkimatilla tai nyrkillä. Ottelu voi päättyä myös kehätuomarin keskeytykseen, vastustajan luovuttamiseen tai jos pelaajille varattu 12 minuuttia shakkisiirtoihin umpeutuu.

Tuoreimmat aiheesta

Urheilu