Mainos

Tonttien ja talojen hinnannousu jatkuu

Pääkaupunkiseudulla ja muutamissa muissa suurissa kaupungeissa pientalotonttien hinnat ovat nousseet neljänneksen, muualla maassa hintataso on pysynyt ennallaan. Myös talojen hinnat ovat nousseet kasvukeskuksissa.

Alkuvuonna tehtiin 34 000 kiinteistökauppaa. Määrä kasvoi pari prosenttia, mutta kauppoihin käytetty markkamäärä 11,8 miljardia markkaa oli edellisvuoden tasoa, ilmenee maanmittauslaitoksen tilastosta. Tammi-kesäkuussa myytiin yli 4000 pientaloa, suunnilleen saman verran kuin vuosi sitten.

Kaava-alueilla talojen hinnat nousivat noin 10 prosenttia, pääkaupunkiseudulla vähän enemmänkin. Omakotikiinteistön keskihinta koko maassa asemakaava-alueella oli 560 000 markkaa ja haja-asutusalueella 350 000 markkaa. Helsingissä ja Espoossa omakotitalon sai noin 1,2 miljoonalla, Vantaalla se maksoi 980 000 markkaa ja Tampereella 870 000 markkaa.

Lomakiinteistöt, joilla on oma ranta, kallistuivat kaava-alueella neljänneksen ja haja-asutusalueella yhdeksän prosenttia. Kauppojen määrä pysyi ennallaan. Keskihinta kaava-alueella oli 340 000 markkaa ja muualla 280 000 markkaa. Kaava-alueella sijaitseva rantamökki maksoi Kymenlaaksossa ja Varsinais-Suomessa 430 000 markkaa, merenrantamökki Uudellamaalla noin miljoonan. Halvimmat mökit, noin 150 000 markkaa, löytyivät Lapin haja-asutusalueelta.

Metsän ja pellon keskihinta nousi

Metsää

Metsäkiinteistökauppoja tehtiin tammi-kesäkuussa viime vuoden alun tahtiin. Metsän keskihinta oli alkuvuonna 8900 markkaa hehtaarilta, yhdeksän prosenttia viimevuotista enemmän. Uudellamaalla metsästä sai pulittaa keskimäärin 16000 markkaa hehtaarilta, kun Lapissa se irtosi keskimäärin 3000 markalla. Peltokauppojen määrä laski, mutta hinnat nousivat. Peltomaan keskihinta oli 22 600 markkaa hehtaarilta.

Alkuvuoden kiinteistökaupoissa eniten rahaa käytettiin asuntoihin, noin puolet koko kiinteistökaupan potista. Asuntoihin käytetty summa kasvoi kymmenyksen ja loma-asuntoihin runsaan viidenneksen. Sen sijaan liiketoimintaa palveleviin kiinteistöihin käytetty markkamäärä supistui tuntuvasti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.