Toni Söderholm raivostui MM-kisojen kammottavasta telomisesta, otti Jukka Jalosen tuekseen ja antoi palaa – ”Nyt pitää herätä ja suojella pelaajia!”

Saksan päävalmentaja Toni Söderholm latasi painavan puheenvuoron MM-kisojen dramaattisen Slovakia-ottelun jälkeen. Tunteet kuumenivat aiheesta, kun Slovakian Ladislav Nagy taklasi Saksan Moritz Seideria todella rumasti.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

Suomi-Tanska torstaina 16.5. klo 21.15 C More Sport 1/MTV3

Kaikki ottelut suorana C Morella ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!

Ottelua oli jäljellä reilut kuusi minuuttia, kun Seider oli kiekossa lähes metrin laidasta. Nagy ajoi voimalla saksalaista selkään ja 18-vuotias Seider lensi suoraan pää edellä laitaan. Teko täytti ulosajon merkistön niin täydellisesti, kun sen voi täyttää, mutta ottelun tuomari antoi tilanteesta vain 2+10-minuuttisen rangaistuksen.

Söderholm riehaantui tuomarille ja antoi palaa päin naamaa, mutta tuomio ei muuttunut. Söderholm oli ottelun jälkeenkin kierroksilla.

– Tästä on nyt puhuttu pari päivää, Jukkakin (Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen) on puhunut siitä. Nyt pitää herätä ja suojella pelaajia. Nyt pitää oikeasti herätä, Söderholm sanoi MTV Urheilulle.

Söderholm viittaa Jukka Jalosen tulikivenkatkuiseen purkaukseen siitä, kun USA:n Clayton Keller kaatoi Juhani Tyrväisen takaapäin tulleella jalkapyyhkäisyllä. Jalosen mielestä Kansainvälisen Jääkiekkoliiton kurinpidon pitää antaa vaarallisista teoista kunnon sanktiot, Keller ei saanut jäähyä eikä edes jälkikäteen pelikieltoa, vaikka Jalosen sanoin potkaisi tahallaan vastustajaa.

Jalonen oli äärimmäisen pettynyt siksi, että valmentajille kerrottiin ennen kisoja, että vaaralliset teot kitketään nimenomaan tekojen, ei seurausten takia. Söderholm oli täysin samoilla linjoilla.

– Ihan turhaan me istumme noissa palavereissa, meillä on parempaakin tekemistä. Jos se viesti, jota meille yritetään tuoda, ei mene sinne, minne se kuuluu mennä, niin se on huono asia. Se oli surkea tuomio ja sen tietää kaikki, Söderholm sanoi Jalosen puheita tukien.

– Nyt ei puhuta siitä, että voitetaanko vai hävitäänkö, vaan nyt puhutaan siitä, pystyykö urheilija suorittamaan ammattiaan ja pystyykö hän elämään terveellisesti, hän naulasi.

18-vuotias Seider talutettiin todella sekavana jäältä. Hän ei pystynyt varaamaan painoa jaloilleen käytännössä ollenkaan.

– Ei hän nyt missään optimaalisessa kondiksessa ole. Toivon tietenkin, että jonkinnäköisellä säikähdyksellä selvittäisiin. Vielä on liian aikaista sanoa, miten loppupeleissä kävi, Söderholm sanoi huolestuneena pelaajansa terveydentilasta.

Itse ottelussa Saksa suoritti Nagyn kammottavan taklauksen jälkeen hienon nousun. Saksa oli tuossa vaiheessa 1-2-tappiolla. Söderholm otti maalivahdin pois kaksi ja puoli minuuttia ennen loppua, ja se tuotti Markus Eisenschmidin tasoituksen. Alle puoli minuuttia ennen loppua Leon Draisaitl hiljensi slovakkiyleisön tälläämällä Saksan 3-2-voittoon.

Saksa on voittanut nyt kaikki neljä peliään, eli pisteiden valossa turnaus on alkanut juuri kuten piti.

– Niin kuin toivoa saattoi. Tänään roikuttiin kyllä sillassa. Ei sillä ole väliä, millä se tulee, mutta tänään pomppi vähän meille. Hyvä niin, kundit saivat lopussa viimeisen apinanraivon siihen, mutta peli ei ollut ihan sitä, mitä haluttiin. Minä voin ottaa sen omaan piikkiini. En saanut kundeja valmistelussa ihan sille tasolle, mitä olisi pitänyt olla, Söderholm mietti.

Saksalla on nyt edessä kaksi välipäivää ennen todella kovaa alkulohkon loppurypistystä. Saksa kohtaa Kanadan, Yhdysvallat ja viimeisenä Suomen. Huomenna joukkue ei tee mitään kiekkoon liittyvää, joten nyt pelaajat saavat halutessaan ottaa vaikka huurteiset, päävalmentajan luvalla.

– Saavat ottaa. Kyllä nämä pojat osaavat käyttäytyä, Söderholm hymähti.

– Me tarvitsemme nyt tämän vapaapäivän, torstaina ei runtata mitään ja kundit saavat tehdä mitä lystäävät. Sitten harjoitellaan ennen Kanada-peliä.

Lue myös:

    Uusimmat