Tommi laihtui rasvaa syömällä kolmessa kuukaudessa 16 kiloa

Perinteiset ravitsemusopit ja pilleripurkit eivät tuoneet helpotusta vaivoihin, joista Tommi Kangas alkoi kärsiä jo 22-vuotiaana nuorukaisena. Pitkän kierteen jälkeen uupunut mies tutustui Antti Heikkilän ruokavaliosuosituksiin.

Närästyksestä muodostui Tommi Kankaalle pysyvä seuralainen jo nuorella iällä. Vuosien mittaan oireet muuttuivat poltteluksi ja lopulta suoranaiseksi kivuksi.

Lääkäreiltä sateli reseptien ohella neuvoja vaivan helpottamiseen: Älä syö kolmeen tuntiin ennen nukkumaanmenoa. Laita pään alle iso tyyny.

− Olen kokeillut ohjeita viimeiset kymmenen vuotta. Mikään niistä ei ole auttanut tippaakaan, Tommi toteaa.

Kolmisen vuotta sitten Tommi hakeutui jälleen kerran lääkärin pakeille. Jatkuvat kivut, ylipaino sekä korkea kolesteroli ja verenpaine muodostivat yhtälön, jonka myötä elämä kävi tukalaksi.

Tähystyksen ja koepalojen myötä esiin tuli uutta tietoa. Tommi kärsi vatsahaavasta, ruokatorven tulehduksesta sekä reflux-taudista. Samalla lääkäri tarkisti mahdollisen keliakian, mutta koepalat eivät tukeneet epäilyä.

− Sain lääkettä refluxiin. Se auttoi vähän aikaa närästykseen, mutta ei kipuihin. Aloin kärsiä myös omituisesta, ahdistavasta rintakivusta, joka tutkittiin. Mitään ei löytynyt.

Muutos tuli hetkessä

Viime vuoden loppupuolella terveydentilaansa suivaantunut Tommi alkoi etsiä tosissaan netistä tietoa siitä, miten reflux-taudista pääsee eroon. Kipuileva mies oli alkanut myös kiinnittää ruokavalioonsa huomiota.

− Söin jo tässä vaiheessa salaattia aika paljon. Aluksi kokeilin syödä emäksistä ruokaa, jotta vatsahapot eivät pääsisi myllertämään. Se auttoi närästykseen, muttei itse refluxin aiheuttamaan kipuun.

Lopulta Tommi päätyi sattumalta lääkäri Antti Heikkilän nettisivustolle. Reflux-tautia käsitellyt osuus sekä rohkaisevat potilastarinat kiinnittivät huomion.

Lukemastaan vakuuttunut Tommi haali oitis käsiinsä Heikkilän ravitsemusta käsittelevät kirjat. Uudenlaisen dieetin myötä kaapit tyhjenivät margariinista, rypsiöljystä, leivästä, pastasta ja muista hiilihydraattipommeista. Tilalle tuli runsaasti salaattia sekä eläinrasvaa eri muodoissaan.

Ratkaiseva käänne tapahtui tasan kolmessa päivässä.

− Kaikki kivut vatsasta katosivat! Mitä ihmettä, ei voi olla totta, Tommi muistaa päivitelleensä.

Rasvaa syömällä laihtuu

Vähähiilihydraattinen, eläinrasvoilla täydentyvä ruokavalio on muokannut Tommista lyhyessä ajassa uuden miehen.

Päivittäinen refluxin aiheuttama kipu on poissa. Myös outo rintakipu, joka oli todennäköisesti heijastuskipua refluxista, katosi itsestään rasvaisen ruokavalion myötä.

Tommi tuntee itsensä virkeäksi ja energiseksi.

− Minulla oli mitä todennäköisimmin keliakia. Sitä ei pystytty diagnosoimaan, mikä on yleistä. Kun lopettaa viljan käytön, olo kohenee, Tommi vakuuttaa.

Hyvän voinnin kylkiäisinä Tommin paino tippui uuden dieetin myötä 16 kiloa kolmessa kuukaudessa. Myös vaimo lähti mukaan, ja vaikutus oli sama.

− Kävin kaksi kertaa viikossa uimassa, muuten en ole liikkunut. Painoni on nyt 83,4. Se on pysynyt vakiona, Tommi iloitsee.

Entisen leivän sijaan Tommi käristää aamiaiseksi pekonia ja valmistaa myös kananmunat samassa rasvassa. Juoman virkaa toimittaa sokeriton kaakao kuohukermalla ryyditettynä.

− Voita pitää olla aina ruoanlaittoa varten. Käytän sitä paistamiseen, kukkakaalin päällä ja kaikenlaisessa leivonnassa, missä käytän myös esimerkiksi mantelijauhoja.

− Margariinia tai rypsiöljyä en suostu enää syömään missään muodossa. Einekset ja muut tuotteet, joissa käytetään kasvirasvoja, on kitketty totaalisesti pois. Salaattia on sen sijaan aina lautasella. En muista, koska olisi ollut nälkä viimeksi, Tommi kertoo.

Kun Tommi tajusi, että kivut ovat historiaa, ovat entiset perustuotteet kuten leipä jääneet kivuttomasti pois ruokavaliosta.

− Ei ole puhettakaan, että tämä olisi jotenkin väliaikaista. Nythän elämä vasta alkoi, Tommi vakuuttaa.

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja