Tokio julkistaa virallisen deittisovelluksen – syntyvyys Japanissa pohjamudissa

Japanissa viranomaiset ovat kehittäneet treffisovelluksen, jonka toivotaan auttavan nostamaan surkeita syntyvyyslukuja maassa.

Syntyvyys, joka on Japanissa ollut jyrkässä laskussa jo vuosia, on saavuttanut jälleen uuden pohjatason. 

Maan viranomaiset kannustavatkin kansalaisia menemään naimisiin ja perustamaan perheitä erilaisilla kampanjoilla – nyt jopa käynnistämällä oman deittiäpin. Sovelluksesta kertovat muun muassa CNN ja Euronews.

Viranomaisten tällä viikolla julkaisemien tilastojen mukaan liki 124 miljoonan ihmisen Japanissa syntyi viime vuonna vain 727 277 lasta. Hedelmällisyysluku eli naisen synnytysten kokonaismäärä elämänsä aikana putosi 1,26:sta 1,20:een.

Luku on huolestuttavan alhainen, sillä syntyvyyden pitäisi olla 2,1, jotta väestömäärä pysyisi vakaana. Japanissa luku on ollut tämän alle jo puoli vuosisataa siitä lähtien, kun vuoden 1973 öljykriisi syöksi talouden taantumaan maailmanlaajuisesti. 

Kuolleita yli kaksi kertaa enemmän kuin syntyneitä

Syntyvyyden aleneminen Japanissa on kiihtynyt viime vuosina. Kuolleita on ollut pitkään enemmän kuin syntyviä ja maan väkiluku on laskusuunnassa. 

Vuonna 2023 Japanissa kuoli 1,57 miljoonaa ihmistä eli yli kaksi kertaa enemmän kuin syntyi. 

Asiantuntijoiden mukaan trendi jatkuu vielä ainakin useita vuosikymmeniä ja ilmiö on jossain määrin pysäyttämätön maan ikärakenteen vuoksi.

Vaikka syntyvyys kääntyisi nousuun heti, kestäisi pitkään ennen kuin syntyvien määrä ylittäisi kuolleiden määrän, koska nuorten ikäluokka Japanissa on niin paljon vanhoja pienempi. 

Tokioon virallinen treffisovellus

Japanin viranomaiset yrittävätkin nyt saada syntyvyyttä nousuun erilaisin toimin. Yksi niistä on virallisen deittisovelluksen julkaisu pääkaupunki Tokiossa. Äppi on testivaiheessa ja se on määrä julkistaa myöhemmin tänä vuonna. 

Sovelluksen on huomannut myös miljardööri Elon Musk, joka kommentoi sitä viestipalvelu X:ssä. 

– Olen iloinen, että Japanin hallitus on ymmärtänyt asian tärkeyden. Jos radikaaleja toimenpiteitä ei tehdä, Japani (ja monet muut maat) katoavat!, Musk kirjoittaa.

Deittiäpin käyttäjäksi voi rekisteröityä, jos on 18-vuotias tai yli, "halukas menemään naimisiin" ja asuu tai työskentelee Tokiossa. 

Lue myös:

    Uusimmat