Mainos

Toisille terroristeja, toisille poliittisia vankeja – 12 katalonialaisjohtajaa tuomiolla: Kiista itsenäisyydestä voi kaataa koko Espanjan budjetin ja johtaa hallituskriisiin

1:28

Katalonian itsenäisyysäänestyksen järjestäneistä katalonialaisjohtajista 12 on tänään tuomiolla Espanjan korkeimmassa oikeudessa Madridissa.

Seitsemän muuta johtajaa livahti ulkomaille ennen pidätysaaltoa. Niinpä esimerkiksi Katalonian aluehallinnon entinen presidentti Carles Puigdemont ei ole syytettyjen joukossa, sillä hän asuu nykyisin Belgiassa.

Oikeustalon ulkopuolella oli oikeudenkäynnin alettua kokoontunut satoja syytettyjen kannattajia ja vastustajia. Toisten mielestä syytetyt ovat viattomia poliittisia vankeja, toisille he ovat terroristeja ja vallananastajia.

Kataloniassa järjestettiin keskushallinnon luvan vastaisesti kansanäänestys lokakuussa 2017 ja tämän jälkeen alueparlamentti julisti Katalonian itsenäiseksi. Espanjan keskushallinto ei hyväksynyt päätöstä vaan otti Katalonian omaan hallintaansa, pidätti johtajat ja järjesti uudet vaalit.

Kapinoinnista pitkät tuomiot

Itsenäisyysmielisten oikeudenkäynti alkoi tänään ja se on lähetetty suorana televisio-ohjelmana espanjalaisille. Yksi syytettyjen puolustusasianajaja sanoi avauspuheessaan, että syytetyillä oli oikeus tavoitella Katalonian itsenäisyyttä.

– Itsenäisyys on synonyymi rauhalle eikä sodalle, Andreu Van den Eyndehe kertoi oikeudelle uutistoimisto Reutersin mukaan.

Espanjan perustuslaki kieltää alueiden itsenäistymisen.

Oikeudessa katalonialaisjohtajia syytetään kapinoinnista ja valtion varojen väärinkäytöstä. Espanjan laissa kapinointi tarkoittaa nimenomaisesti väkivaltaista kapinointia, jota syytettyjen mukaan ei tapahtunut.

– Meillä prosessi oli äärimmäisen rauhallinen ja niinpä näitä rikoksia ei meidän tapauksessamme ole todellakaan tapahtunut, entinen Katalonian aluehallinnon varapresidentti Oriol Junqueras on kertonut BBC:lle. Hän on korkea-arvoisin katalaanijohtaja, joka on joutunut tuomiolle. Syyttäjä vaatii hänelle 25 vuoden tuomiota.

– Sen sijaan kansallinen poliisi ja Espanjan kansalliskaarti olivat väkivaltaisia äänestyspäivänä äänestäjiä vastaan.

Voi johtaa hallituskriisiin

Espanjan nykyinen hallitus ja sosialistinen pääministeri Pedro Sanchez ovat omaksuneet edellistä oikeistohallitusta myöntyväisemmän linjan Kataloniaa kohtaan.

Sanchez ei ole kuitenkaan suostunut keskustelemaan katalonialaisten kanssa itsenäisyyden mahdollisuudesta, joten Espanjan parlamentissa olevat katalonialaiset eivät ole innostuneet tukemaan häntä huomisessa budjettiäänestyksessä. Budjettiministeri Maria Jesus Montero kuvasi katalonialaisten toimintaa kiristykseksi.

Koska sosialisteilla on heikko vähemmistöhallitus, katalonialaisten tuen puute voi estää budjetin hyväksymisen ja sitä kautta maahan olisi tulossa ennenaikaiset vaalit jo tänä keväänä.

Oikeudenkäynnin arvellaan kestävän toukokuun puoliväliin saakka. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja