Katalonialaisjohtajien pitkät vankilatuomiot toivat mielenosoittajat Barcelonan kaduille – alueelle lähetetty lisää poliiseja

Espanjan korkeimman oikeuden itsenäistymishankkeen johtajille langettamat vankeustuomiot ovat tuoneet mielenosoittajat kaduille Barcelonassa. Protestoijien julisteissa vaaditaan poliittisten vankien vapauttamista ja kehotetaan lisää kansaa kaduille, kertoo BBC.

Kataloniaan on lähetetty muualta Espanjasta lisää poliiseja.

Korkein oikeus langetti aiemmin tänään 9–13 vuoden vankeustuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle. Pisimmän tuomion sai alueen entinen varapresidentti Oriol Junqueras, jolle langetettiin 13 vuoden vankilatuomio kansankiihotuksesta ja julkisten varojen väärinkäytöstä.

Yhteensä 12:ta johtajaa vastaan nostettiin syytteet heidän toiminnastaan lokakuun 2017 kansanäänestyksen aikoihin. Kolme heistä tuomittiin tottelemattomuudesta, mutta he eivät saaneet vankilatuomiota. Kaikki syytetyt kiistivät syyllisyytensä.

Belgiaan oikeusprosessia paennut alueen entinen johtaja Carles Puigdemont luonnehtii tuomioita skandaaliksi.

– On aika reagoida eri tavalla kuin koskaan ennen. Poikiemme ja tyttäriemme tulevaisuuden, demokratian, Euroopan, Katalonian puolesta, Puigdemont kirjoittaa Twitter-tilillään.

Aluehallinto havittelee itsenäisyyttä

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez on viime viikkoina tehnyt selväksi, ettei hänen hallituksensa siedä väkivaltaa. Samalla hän on varoittanut, ettei epäröi Katalonian itsehallintoalueen ottamista uudelleen keskushallinnon valvontaan. Näin Espanja teki kaksi vuotta sitten Katalonian julistauduttua itsenäiseksi.

Katalonian aluehallinto tavoittelee Kataloniasta edelleen itsenäistä tasavaltaa. Kaksi suurinta puoluetta on kuitenkin erimielisiä siitä, miten tavoite voitaisiin saavuttaa.

Kataloniassa on noin 7,5 miljoonaa asukasta, mikä on 16 prosenttia koko Espanjan asukasmäärästä. Katalonian osuus Espanjan viennistä on neljännes ja bruttokansantuotteesta lähes viidennes.

Katalonian kansallismieliset ovat pitkään valittaneet siitä, että alueelta lähetetään liian paljon rahaa Espanjan köyhempiin osiin, koska keskushallinto säätelee verotusta.

Lue myös:

    Uusimmat