Mainos

Toimivat kodinhoitohuoneet

Niin suuren kuin pienemmänkin perheen kodinhoitohuoneen tulee olla mahdollisimman tehokas kokonaisuus. Täydellisessä kodinhoitohuoneessa on paikka siivousvälineille ja -aineille, kunnolliset tilat pyykin käsittelylle sekä tarpeeksi säilytystilaa.

Kodinhoitohuoneella tarkoitetaan tilaa, missä tapahtuu perheen vaatehuolto ja missä säilytetään siivousvälineitä sekä erinäisiä puhdistusaineita. Kodinhoitohuoneen kaapistoihin ja tiloihin järjestyvät puhtaat ja likaiset pyykit, pesuaineet, silitysrauta ja -lauta, kodin pyyhkeet sekä liinavaatteet. Tavaraa kertyy nopeasti hyvin paljon, ja siksi kodinhoitohuoneen tulisi olla mahdollisimman huolellisesti suunniteltu kokonaisuus. Hyvin suunnitellusta ja toteutetusta huoneesta löytää helposti haluamansa, ja kaikki on nopeasti käden ulottuvilla.

Vaatehuolto samaan tilaan

Toimivan kodinhoitotilan perusvarustukseen kuuluvat pesukone, kuivausrumpu ja kuivauskaappi tai narukuivaustila. Kesäisin pyykkiä on helppo kuivattaa ulkosalla, mutta syksyn tullen kuivausrummulla on merkittävä rooli perheen pyykkihuollossa. Kuivausrumpu säästää myös tilaa. Monen uuden asunnon neliöt on käytetty hyvin tarkkaan, joten niihin ei juuri jää tilaa pyykkitelineille tai -naruille. Jos pesuhuone toimii kodin pyykinkuivaustilana, märät pyykit keräävät pienessä tilassa huomattavan määrän kosteutta, jolloin ne eivät kuiva kunnolla.

Kodinhoitohuone sijaitsee tavallisimmin saunan ja pesutilojen läheisyydessä. Usein tilasta on suora uloskäyntiyhteys, eli kurakeleillä perheen pienimmät ja miksei isommatkin voivat tulla suoraan kodinhoitohuoneen ovesta sisälle, eivätkä kuraiset vaatteet likaa kotia. Parhaimmillaan kodinhoitohuone voi toimia myös perheen yhteisenä askartelu- ja käsityötilana.

Tehokkaat kodinkoneet

Kodinhoitohuoneen sydän ovat monipuoliset ja tehokkaat kodinkoneet. Muun muassa Electroluxin pesukoneissa on puheominaisuus. Koneet neuvovat käyttäjää pehmeällä naisäänellä vaihe vaiheelta. Puheen lisäksi uusissa kodinkoneissa on selkeät LCD-näytöt, joiden avulla koneiden käyttö on hyvin yksinkertaista. Edellä mainittujen hienouksien lisäksi konetta valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota linkousnopeuteen. Pyykki kuivuu sitä pikemmin, mitä tehokkaammin kone sen linkoaa.

Pesukoneen ohella jo edellä mainittu kuivausrumpu on olennainen osa kodinhoitohuonetta. Hyvin lingottu pyykki kuivuu nopeasti tehokkaassa kuivausrummussa. Kodinhoitohuoneen koko ratkaisee, kaupoissa on valinnanvaraa tornimalleista yksittäisiin pesukoneisiin ja kuivausrumpuihin. Muutamilla merkeillä on myös yhdistetty pesukonekuivausrumpu, mutta kyseisissä malleissa kuivaus ei ole läheskään niin tehokasta kuin erillisissä koneissa.

Toimiva kodinhoitohuone pienin keinoin

Kodinhoitohuoneissa on hyvä panostaa kaappitilaan. Kaappeihin saa kätevästi viikkailtua niin liinavaatteet, pyyhkeet, siivoustarvikkeet kuin myös pienet kodinkoneet. Kaappien sisälle voi sijoittaa myös taipuvan silityslautamekanismin, jonka saa taivutettua kaapin sisään ja taas esiin, kun vaatteet kaipaavat silitystä.

Kaapien ja kodinkoneiden ohella kodinhoitohuoneen materiaaleilla on merkittävä osuus huoneen toimivuudessa. Lattian sekä seinän materiaaleiksi sopivat kaikki helposti puhtaana pidettävät pinnat. Erittäin järkevä ratkaisu on asentaa kodinhoitohuoneeseen lattialämmitys, sillä se tehostaa pyykin kuivausta sekä tekee lattiasta mukavan lämpöisen jaloille.

Teksti: Johanna Tamminen/ Mediafocus
Kuvat: Bosch ja Puuvaja

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.