Toimitus testasi: Miten paljon viikossa kuluu rahaa?

Kitupiikki-viikon innostamana MTV Lifestylen toimittajat testasivat, kuinka paljon heillä kuluu rahaa viikon aikana. Neljä naista kirjasi ylös, kuinka paljon he käyttävät rahaa normaalisti sekä silloin, kun kukkaron nyörit kiristetään hieman tiukemmalle.

Oletko koskaan kirjannut ylös, kuinka paljon käytät rahaa esimerkiksi viikon aikana? Huomenta Suomen  Kitupiikki-viikon innostamana me MTV Lifestylen toimittajat vertailimme rahankäyttöämme ja pistimme merkille, mihin sitä tuppaa oikein kulumaan. Ensimmäisellä viikolla pyrimme elämään säästeliäästi ja toisella viikolla normaalin arjen ja ostostottumusten mukaan.

Nainen, 25: "Kaipasin shoppailua kitupiikkiviikolla"

En ole mikään äärimmäinen tuhlari, mutta ajatus kitupiikkiviikosta pelotti. Seurasin kulujani kaksi viikkoa. Ensimmäiseksi yritin elää mahdollisimman säästeliäästi ja sitten normaaliin tapaan. Viikkojen kulutuksen välillä on aika hurja ero!

Kitupiikkiviikko:

Kitupiikkiviikon innostamana yritin käyttää rahaa mahdollisimman säästeliäästi. Selvisin alkuviikosta ostamalla pelkästään hieman yli kuusi euroa maksavan lounaan. Jos olisin ollut äärimmäisen säästeliäällä tuulella olisin myös voinut valmistaa eväät kotona, mutta olen huomannut nälän pysyvän kauemmin loitolla syömällä kunnon lounaan. Kotosalla valmistin pakastimesta löytyvistä aineksista ruokaa, joten minun ei onneksi tarvinnut käydä kaupassa kuin kahdesti. Tällöin kävin ostamassa hieman maitoa ja kaikkea muuta peruskauraa.

Nakitin myös jotain ostoksia poikaystävälleni, joten niitä ei lasketa minun tuhlaamikseni. Heh. Olen kyllä melkoinen herkuttelija, joten jouduin ostamaan myös hieman karkkia, mitä ei kitupiikkiviikon aikana olisi saanut tehdä. Jouduin myös maksamaan puhelinlaskun sekä erään toisen laskun, jotka nostivat viikon saldoa kertaheitolla. Näin myös pariin otteeseen ystäviäni kahvittelun merkeissä, joten tähänkin tuhlaantui hiukan rahaa. Voin sanoa, että kaipasin shoppailua ja palkan saapuessa oli melko hankala yrittää olla varsinainen kitupiikki!

Yhteensä: 163,50 euroa.

Normiviikko: 

Kitupiikkiviikon jälkeen laskeskelin kuinka paljon rahaa kuluu normaaliviikon aikana. Normaaliviikon aikana kotiin ei onneksi eksynyt laskuja, joten säästin ainakin tässä mielessä. Kauppaan tuli kuitenkin tuhlattua hurjasti rahaa edelliseen viikkoon verrattuna. Ostin jäätelöä, karkkia ja vähän kaikkea mitä mieleni tekikään. Kaupungille en kiireiltäni ennättänyt, mutta kävin elokuvissa ja kahvittelemassa ystävieni kanssa.

Jouduin myös ostamaan junaliput, jotka tunnetusti ovat todella kalliita. Viikon aikana tuli myös käytyä hieman juhlimassa, joten siihenhän sitä rahaa kuluikin äärettömän paljon.

Yhteensä: 365,50 euroa 

Nainen, 28: "Eniten rahaa kului heräteostoksiin"

Huomasin vertaillessani kitupiikkiviikon sekä normaalin viikon välistä rahankäyttöäni, että eniten rahaa minulla kului heräteostoksiin, jotka kuitenkin koin "tarpeellisina".

Olen rahankäytön suhteen hieman häveli: nuorena opiskelijatyttönä pihistelin kaikesta, elin pelkällä nuudelilla ja säästin pakkomielteisesti. Aikuisiällä olen vasta oppinut sijoittamaan itseeni; minulla on sen verran säästöjä, etten ole onnekseni joutunut tilanteeseen, että rahat loppuisivat kesken.

Kitupiikkiviikko:

Söin ainoastaan kolme työpaikkalounasta, ja pihistelin ruokakaupassa: huomasin, että tarjoukset houkuttelevat, vaikka niille ei olisi edes tarvetta. Kolme pulloa vissyä, viisi euroa!

Viikkoon mahtui kuitenkin laskujen maksamista, ja muita pakollisia ostoksia, kuten e-pillerit ja uupuvat kosmetiikkatuotteet, . Työtoverit olisivat varmasti huomauttaneet, jos olisin pihistellyt deodorantin käytöstä.

Selailin tuttuun tapaan nettikaupojen antia, mutta en tilannut mitään. Vihaan shoppailua ja eritoten vaatteiden sovittamista, joten tiedän kuluttaneeni viime vuosina reippaasti rahaa nettikauppojen ostoskoreihin.

Perjantaina kitupiikkimäinen asenne joutui koetukselle, kun menimme työtoverien kanssa syömään: ostin kuitenkin halvimman mahdollisen annoksen. Tuhlaan harvoin rahaa alkoholiin, ja osaan juhlailtoinakin olla jokseenkin älykäs rahan käytössä. Hyppään mieluummin yöbussiin kuin taksiin, ja en osta lärvilautasia koko porukalle. Niinpä illan juomiin meni arviolta 15 euroa.

Yhteensä: 190,46 euroa.


Normiviikko:

Bussikortti meni vanhaksi ja 40 päivää Helsingin sisäistä kuljeksintaa kustansi yli 60 euroa! Kyllä tuli ikävä opiskeluaikoja.

Lisäksi ostin pahan päivän päätteeksi itselleni syksyyn passelin käsilaukun, hinta noin 50 euroa. Ja tajusin myös, että olen ostanut kunnon farkut viimeksi sitten vuoden 2012, joten marssin ostamaan semmoiset samaan syssyyn. Tajusin, etten edes katsonut niinkään farkkujen hintoja, vaan enemmän olin huolissani siitä, löydänkö edes passeleita päälleni.

Lisäkuluja viikkoon toivat myös vitamiinit ja ravintolisät, joita hamstrasin reippaana tyttönä ostoskorillisen verran. Ja hiusväri, koska ajattelin säästäväni sen kautta yhden kampaajakäynnin.

Lisäkustannuksia toivat herkkujen ostelut kaupassa, kuten Brie-juusto, aurinkokuivatut tomaatit sekä syksyn kunniaksi teetä, eri mauissa (onpas tee muuten kallista!). On erittäin paha tapa mennä suoraan töiden jälkeen ruokakauppaan, kun vatsassa kurnii nälkä, silloin niihin virheostoksiin vasta sortuukin.

Normiviikon loppusumma yllätti, ja jopa kauhistutti. Rahaa saa kyllä kulumaan järkyttäviäkin määriä, jopa huomaamatta.

Yhteensä: 425,39 euroa

Nainen, 33: "Yllätyin, miten vähällä tulee toimeen"

Kun vertailin menojani kitupiikkiviikolla normaaliin rahankäyttööni, huomasin, että tuhlaan eniten rahaa ulkona syömiseen ja juomiseen.

Kitupiikkiviikko:

Kun oikein yritin pihistellä, onnistui se helposti. Yllätyin, miten vähällä tulen toimeen. Työpäivinä lounaaseen meni hieman yli 6 euroa ruokalassa, mutta olin käynyt ruokaostoksilla edellisellä viikolla, joten söin pitkälti mitä kaapista löytyi ja kävin kaupassa vain kerran. Silloin täytinkin jääkaapin pitkäksi aikaa.

Yleensä en ruokakaupassa tutki hintoja, vaan nappaan mukaan mitä tekee mieli. Nyt kuitenkin valitsin halvempia vaihtoehtoja ja jätin esimerkiksi kalliin lempijuustoni ostamatta. Vaikka vähän harmitti, olin tyytyväinen, kun rahaa jäi säästöön.

Kitupiikkiviikkoni meni oikein hyvin, kunnes tuli torstai ja illanvietto ystävien kanssa venähti. Silloin käytinkin ruokaan ja juomaan enemmän yhden illan aikana, kuin koko viikkona. Ilman tätä lipsahdusta ja sähkölaskua olisin onnistunut loistavasti säästämään.

Menot yhteensä 171,60 euroa

Normiviikko:

Kun shoppailu oli tällä viikolla taas sallittua, annoin periksi haaveelleni ja ostin merkkilaukun. Siihen kului 125 euroa, joka tuntuu pieneltä omaisuudelta.

Käytin taas paljon rahaa vapaa-aikaan ja ostin muun muassa teatteriliput Lontooseen – vaikka en ole ostanut vielä edes lentoja. Ne menevät sitten seuraavasta palkasta.

Ruokaan ja juomaan tuhlasin jälleen runsaasti rahaa, mutta leijonanosa kului kuitenkin luottokorttilaskun nollaukseen. Maksan yleensä suuret ostokset luottokortilla, joten laskun loppusumma on aina pienoinen järkytys. Onneksi matkakortti, yhtiövastike ja lainanlyhennys eivät osuneet tälle viikolle.

Yhteensä: 871,20 euroa


Nainen, 27: "Jättimäinen säästö kun luopui ylimääräisistä menoista"

Olen elänyt opiskeluaikoina todella kituuttaen, mutta pitkään aikaan en ole enää tarkkaillut menojani. Meno on ollut sen mukaista, ja etenkin kesälomalla kulut lähtivät lapasesta. Olen myös kyltymätön nettishoppailija. Kitupiikkiviikko tuli siis hyvään saumaan.

Kitupiikkiviikko:

Palkkapäivä oli vasta loppuviikosta, joten kitupiikkiviikolla kulukuri oli olosuhteiden pakostakin tavallista kovempaa.

En ladannut matkakorttia, vaan tsemppasin itseni polkemaan töihin pyörällä. Otin myös eväät töihin joka päivä, eilisen ruuan tähteitä. Onneksi kaupassa oli käyty edellisellä viikolla ja mies hoiti juoksevia ruokamenoja

Koululaisen kirjat piti päällystää, joten maksoin 4,95 euroa suojamuovista. Kaupassa ei olisi tarvinnut käydä, mutta halusinkin höystää iltaruokaatuoreella korianterilla ja nappasin samalla kananmunia, yhteensä noin 4 euroa.

Ostoshimot joutuivat koetukselle, kun löysin verkkokaupasta ihanan nahkatakin. Tili oli tyhjä joten ostos jäi.

Loppuviikosta latasin matkakorttiin 10 euroa arvoa ja noudin jo aiemmin tilaamani verkko-ostokset, 25 euroa. Ilmoitin lapsen mukaan tenniskerhoon, koska se oli verrattain edullista. Sitouduin maksamaan siitä 120 euroa ensi kuun alussa.

Torstai-iltana kävin lasillisella kavereiden kanssa, 6 euroa. Kotimatkalla oli vielä juoruttavaa, mutta kitupiikkeilyni takia toinen drinkki vaihtui Mäkkärin kahviin, 1,20e.

Perjantaina kuljin julkisilla töihin, sillä illalla lähdettiin porukalla ulos. Valitsin ravintolassa tarjousaterian ja selvisin 18 eurolla. Kaiken kaikkiaan illan aikana paloi kuitenkin 35 euroa lisää. En ottanut taksia kotiin, vaan valitsin bussin.

Viikonloppuna laitoin ruokatarpeisiin 32 euroa.

Yhteensä: 112 euroa
*Jos otetaan tenniskoulu ja verkkoshoppailut mukaan 247 euroa.

Normiviikko:

Palkka tuli tilille!  Ostin heti tarjouslennot, joihin paloi rahaa 290 euroa. Maksoin laskuja verkko-ostoksista ja sähköstä, yhteensä 130 euroa. Kaupasta ostin 15 eurolla ruokaa. Pahus sentään, se nahkatakki oli ehditty myydä loppuun kitupiikkiviikon aikana. Harmitti!

Ostin suoristusraudan 45 eurolla. Maksoin kahvista 3,20 euroa kahvilassa ja tein lisää ruokaostoksia 20 eurolla. Latasin bussilippuun 20 euroa. Lapsi tarvitsi lenkkarit ja verkkarit, joille budjetoin alennusmyynnistä 50 euroa. Onneksi mies osallistui viikon aikana ruokaostoksiin ja muihin arkisiin kuluihin.

Yhteensä: 563,20 euroa.
Lisäksi lyhensin luottokorttilaskuja 250 eurolla ja maksoin yhtiövastikkeen, 250 euroa, joista tuli 500 euroa lisää. Rumimmillaan summa siis 1063,20 euroa.

Seuraa MTV Lifestyleä Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa!

Millaista on todellisen nuukailijan elämä? Katso kiinnostava haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat