Toimittajalta evättiin pääsy ministeriön tilaisuuteen – syynä luottamuspula

Valtiovarainministeriö on evännyt vapaalta toimittajalta Jari Hanskalta pääsyn ministeriön torstaiseen hallintarekisteriä taustoittavaan tiedotustilaisuuteen.

Hanska kirjoittaa Facebook-sivuillaan saaneensa ministeriön viestintäjohtajalta Liinu Lehdolta sähköpostin, jonka mukaan ministeriöllä ei ole luottamusta Hanskaa kohtaan.

Lehto kertoo tehneensä päätöksen itse.

– Tässä on sellainen asia taustalla, että toimittaja Hanska on useamman kerran toiminut journalistisen tavan vastaisesti, kun hän on haastatellut meidän virkamiehiämme, Lehto sanoo.

Lehto sanoo viittaavansa erityisesti journalistin ohjeiden 17. kohtaan. Siinä sanotaan muun muassa, että haastateltavalla on oikeus saada ennakolta tietää, millaisessa asiayhteydessä hänen lausumaansa käytetään.

Haastateltavalle on myös kerrottava, jos haastattelua voidaan käyttää useissa eri välineissä.

Lehdon mukaan ministeriön virkamiehille ei ole esimerkiksi tullut selväksi, että materiaalia käytetään lehtijutun lisäksi näytelmässä. Lehto viittaa Hanskan käsikirjoittamaan Eduskunta I -näytelmään.

Lehdon ja Hanskan näkemykset asiasta eroavat, sillä Hanska kirjoittaa Facebook-sivuillaan sanoneensa Lehdolle, että toinen haastatteluista tehtiin näytelmää varten ja toinen Voima-lehteen. Hanska myös ihmettelee, mistä lähtien ministeriön on täytynyt kokea luottamusta yleisöä tai toimittajia kohtaan.

Toimittajan pääsyn epääminen ministeriön tilaisuuteen on harvinaista, ja Lehdonkin mukaan kyseessä on poikkeustapaus.

Lue myös:

    Uusimmat