Kim Wall oli elämäniloinen ja rohkea toimittaja, joka livahti jopa Pohjois-Koreaan – kuoli lopulta julmasti lähellä lapsuudenkotiaan

2:07

Ruotsalaistoimittaja Kim Wall katosi 10. elokuuta oltuaan haastattelemassa tanskalaistutkija Peter Madsenia tämän sukellusveneellä. Wallin lähipiirin mukaan on kohtalon karmeaa ivaa, että Wall kuoli nimenomaan tehdessään juttua näennäisesti turvallisessa kohteessa vain muutamien kilometrien päässä Wallin lapsuudenkodista. 

Kupliva, lämmin ja kiltti ihminen, joka jakoi ystävilleen uskomattomia tarinoita työprojekteistaan. Näin elokuussa 2017 surmansa saanutta Kim Wallia kuvailivat hänen lähipiirinsä BBC:lle. 

30-vuotiasta Wall oli kiinnostunut erikoisista tarinoista ja kohtaloista. Tästä syystä tanskalaistutkija Peter Madsenin rakettiprojekti valikoitui freelance-toimittajan aiheeksi. 

Wall matkusti tarinoiden perässä aina Ugandasta Kuubaan ja Keniasta New Yorkiin. Wallin kerrotaan jopa kerran matkallaan livahtaneen Pohjois-Korean rajan yli. 

– Kim työskenteli usein monissa vaarallisissa paikoissa, ja olimme useita kertoja huolissamme hänestä, Wallin perhe kuvaili tuntojaan kirjeessä kun Wall oli yhä kadoksissa elokuussa 2017. 

Palo journalismiin

Wall syntyi vuonna 1987 viettäen lapsuutensa tiiviissä yhteisössä pienessä Trelleborgin kaupungissa Ruotsissa. 

Wall opiskeli kansainvälisiä suhteita Lontoossa, ja jatkoi opintojaan maisterivaiheeseen pääaineenaan journalismi arvostetussa Columbian yliopistossa New York Cityssä. Wall menestyi opinnoissaan erinomaisesti. 

Wallin juttuja on julkaistu lukuisissa kansainvälisesti tunnetuissa julkaisuissa mukaan lukien The Guardian, New York Times, Foreign Policy, Vice Magazine, South China Morning Post, The Atlantic ja TIME.

Hänen raportointiaan on kuvailtu toistuvasti eri medioissa kivikovaksi. Wall tarttui oikukkaisiinkin tarinoihin suhteuttaen ne suurempaan kontekstiin. 

Wallin lähipiirin mukaan toimittajan ulkoinen olemus – piskuinen fyysinen olemus ja nöyryys johtivat harhaan, sillä punatukkainen Wall oli määrätietoinen ja energinen toimittaja. 

Madsenia käsittelevän juttunsa jälkeen Wallin oli tarkoitus muuttaa Kiinaan yhdessä tanskalaisen miesystävänsä kanssa. 

Muuton oli tarkoitus tapahtua vain muutama päivä sen jälkeen, kun Wall katosi Kööpenhaminan edustalla 10. elokuuta 2017. 

Tanskalaiskeksijä Peter Madsenin oikeudenkäynti alkaa Kööpenhaminassa huomenna.

Madsenia syytetään ruotsalaistoimittaja Kim Wallin murhasta sekä muun muassa seksuaalirikoksesta.

MTV Uutiset seuraa niin kutsutun sukellusvenemurhan oikeudenkäyntiä sekä Huomenta Suomessa että verkon erikoislähetyksessä aamusta alkaen. MTV:n rikostoimittaja Tiia Palmén on Kööpenhaminassa seuraamassa oikeudenkäyntiä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja