Toimisto asunnoksi: saunan ilmanvaihto ja panelointi

Siporex-seinän päälle asennettiin Sauna-Satu polyuretaanilevy, jossa on valmiina alumiinifoliopinnoite. Saumat vaahdotettiin ja teipattiin jotta tuloksena oli täysin tiivis ja tasainen pinta. Tämän läpi iskettiin lyöntipropuilla 50 x 20 mm rimat, jotka toimivat sekä paneelin koolauksena että tuuletusrimana.

Paneeliksi valittiin haapaa ja lauteiden korkeudelle tuli lisäksi muutama rivi lämpökäsiteltyä leppää antamaan väriä. Näiden lämpökäsiteltyjen lautojen päät on syytä käsitellä parafiinipohjaisella aineella katkaisun jälkeen ennen kiinnittämistä: näin vähennetään niiden halkeilun vaaraa, joka kasvaa lämpökäsittelyn yhteydessä. Muuten seinä voidaan pintakäsitellä saunasuojalla tavalliseen tapaan.

Nurkat ovat hyvin harvoin täsmälleen suorat. Siksi niihin pantiin kulmalistat, jotka antavat muutaman millin pelivaraa kumpaankin suuntaan. Paneelilaudat sahataan työn edistyessä, jolloin pysytään varmasti koko ajan sallituissa rajoissa. Nurkkalistalla piirretään toiseen nurkkaan apuviiva, josta on helppo mitata oikea pituus: laudan on yletyttävä siitä muutama milli nurkkaan päin.

Katto oli paneloitu samanlaisella laudalla jo aikaisemmin. Sen yhteydessä katonrajaan oli kiinnitetty seinän puolelle, folion päälle kapea puukaistale estämään sen häiritsevä kiiltely, jos sinne sattuisi jostain valoa. Katosta oli myös helppo mitata valmiin paneelin etenemä, kun jakoa suunniteltiin seiniin: tarkoitus oli, että ylimmäksi tulee jokseenkin täysilevyinen lauta, josta vain urospontti on sahattu pois.

Panelointi aloitetaan alhaalta ja edetään urospontti ylöspäin. Alimman laudan alaosa viistottiin sirkkelillä, jolloin saatiin laudan etuosaan tippanokka, josta seiniltä valuva vesi pääsee tippumaan lattialle. Tässä käytettiin kiinnittämiseen dyckert-naulainta, mutta vielä parempi olisi sitäkin näkymättömämmän jäljen tekevä viimeistelynaulain.

Kiinnitys tapahtuu urospontin yläosasta viistoon alaspäin. Varmistuksena voi mielellään käyttää liimakittiä, sillä urospontti on hiukan hauras. Ylin lauta kiinnitetään sillä joka tapauksessa, koska sieltähän urospontti leikataan pois eikä näkyviä naulauksia haluta.

Alimman laudan kiinnittämisen yhteydessä kannattaa varmistaa vielä kerran, että myös alaosan kaakelin kohdalle jää riittävä ilmarako. Ilman on päästävä kiertämään paneelin takana: tulemaan sinne alhaalta ja poistumaan ylhäältä.

Ensimmäinen lauta asennetaan suoraksi vatupassin avulla ja työn edetessä sillä seurataan noin seinän puoliväliin saakka, että laudoitus todella pysyy vaakasuorassa. Sen jälkeen tarkastus on varmempaa tehdä katosta mittanauhalla.

Lautoja paikalleen sovitettaessa urosponttiin ei saa lyödä suoraan vasaralla, vaan välissä on käytettävä jotain lyöntikapulaa.

Lauteiden kiinnitystä varten seinään kiinnitetään proppaamalla muutama koolausrima. Missään nimessä ei saa käyttää yhtenäistä vaakasuoraa lautaa, joka estäisi ilman kiertämisen paneelin takana. Kiukaan kohdalle kiinnitettiin tässä tapauksessa 14 mm pystyrimat, joita vasten paneelilautojen päät tulevat, ja niihin 8 mm vanerilevy. Tämä tapa sopii erityisesti silloin, kun ei vielä varmasti tiedetä tulevan kiukaan merkkiä ja tyyppiä - jos niin olisi, valmistajalta saisi ohjeet kiinnityksen valmistamisesta.

Mutta koskaan, koskaan kiuasta ei saa kiinnittää pelkkien paneelilautojen varaan! Tätä sääntöä rikotaan jatkuvasti, ja niinpä kiukaita putoilee jatkuvasti seiniltä ympäri suomenmaan. Ja niiden mukana usein myös paneelia.

Tässä saunassa ilmanvaihto on toteutettu kolmella venttiilillä. Raitisilma tuodaan kattoon, kiukaan yläpuolelle ja poisto tapahtuu kahden, kiukaaseen nähden ristinurkassa olevan venttiilin kautta, joista toinen on katossa ja toinen lauteiden alla noin puolen metrin korkeudella lattiasta.

Tuloilmaventtiilin paikasta ollaan montaa mieltä, mutta yleisesti ollaan taipuvaisia pitämään parhaana sijaintina seinää noin puoli metriä kiukaan yläpuolella. Tällä tavalla raitis ilma leviää löylyä heitettäessä edullisesti koko tilaan. Tässä tapauksessa sellaisen toteuttaminen olisi kuitenkin ollut teknisesti hiukan hankalaa ja vienyt turhan paljon tilaa.

Kattopoistoventtiili suljetaan ja alapoistoventtiili avataan kylpemisen ajaksi. Näin saadaan terminen kierto sellaiseksi, jossa lämmintä ilmaa tavallaan vedetään alaspäin ja ohjataan viilenneenä ilmanvaihtolaitteen kennostoon. Saunomisen jälkeen alaventtiili suljetaan ja yläventtiili avataan, jolloin sauna kuivuu nopeimmin.

(JKA 4.11.2005)

Lue myös:

    Uusimmat