Toholampi on ylpeä nuorisostaan ja kulttuuristaan

Mika Jämsä syntyi Toholammilla, Keski-Pohjanmaalla yli 30 vuotta sitten. Nuorukaisena hän pakkasi tavaransa, muutti pääkaupunkiseudulle, valmistui Sibelius Akatemiasta ja palasi lopulta takaisin Toholammille. Hän sai kotikunnastaan unelmiensa työpaikan musiikinopettajana.

– Tein päätöksen muuttaa Toholammille lasteni takia. Rakensin talon ja sain hyvän työpaikan. Kaikillehan se ei tietenkään ole mahdollista, mutta minulle kävi näin.

Mikä Jämsä pitää Toholammin hienoimpana ominaisuutena kulttuuri- ja nuorisomyönteisyyttä. Asukasluku on tällä hetkellä noin 3500, mutta nuoret ja kulttuurin harrastaminen otetaan selkeästi huomioon kunnan päätöksenteossa. Kunta arvostaa ammattimuusikkojaan, joita onkin lähtenyt maailmalle asukaslukuun nähden aimo liuta, noin 30-40. Suuri osa musiikintekijöistä on peruskouluaikoinaan musisoinut Toholammin puhallinorkesterissa, jossa on koulutettu nuoria muusikonalkuja jo 40 vuoden ajan.

– Se on antanut pohjan melko moneen. Täältä on lähtenyt kevyen musiikin soittajia, musiikinopettajia, maailmanluokan säveltäjiä, orkesterimuusikoita ja solisteja, Mika kertoo. – On tunne, ettei täällä Toholammilla olla säästämässä ihan ensimmäisenä nuorista ja nuorten hyvinvoinnista.

Mika Jämsä uskookin, että kunnan tarjoamat musiikki-, urheilu-, kuvataide- ja sosiaaliset harrastukset ovat antaneet Toholammilta lähteneille hyvät eväät elämään.

– On se sitten mikä tahansa ammatti tai tehtävä, niin Toholammilta lähteneet ihmiset ovat aina pärjänneet hyvin maailmalla. Meitä arvostetaan, Jämsä pohtii. – Yksi syy on varmasti se, että täällä on nuorisotyö hoidettu hyvin.

Yksi uusi asukas vaikuttaa koko kuntaan

Mika Jämsä ei keksi huonoa sanottavaa kotikunnastaan, mutta myöntää, että kamppailu työpaikoista on kovaa. Hänen mielestään entiset toholampilaiset ovat tervetulleita takaisin kotikonnuilleen. Jokainen uusi kuntalainen voisi tuoda muassaan suuriakin kerrannaisvaikutuksia.

– Yksi uusi ihminen paikkakunnalla voi tuoda työpaikan tai useamman jollekin toiselle. Kaikki ovat riippuvaisia kaikesta.

Jämsä haluaa myös kuntalaisten ymmärtävän oman kunnan palvelujen tärkeyden. Naapurikunnissa on kauppojen ovia jo naulattu kiinni. Jämsän mielestä on kummallista, että vasta kauppojen lopettaessa toimintansa kuntalaiset tajuavat mitä he menettävät.

– Vasta siinä vaiheessa alkaa poru ja ollaan joukolla perustamassa yhdistystä, lainoittamassa uutta kauppaa, vaatimassa pankkia ja postia, Jämsä lataa. Hän muistuttaa, että Toholammilla on kaikki tarvittavat peruspalvelut vielä kunnossa.

– Haluaisin antaa toholampilaisille signaalia siitä, että pidetään huoli omista palveluistamme, kun ne vielä ovat lähellä. Ei ole kiva ajella kuntakeskuksiin tulevaisuudessa 60-180 kilometriä hakemaan palveluja, kun aktiivisella omalla käyttäytymisellä voimme pitää palvelut lähellä.

Pinnan alla lämpöä

Toholammin ylpeyden aihe on jokilaakson luonto ja loputtoman avarat maisemat joenhaaroineen.

– Monet tänne tulevat aina hämmästelevät, että vau! Mehän itse näemme navetan ja pari koivua, mutta muualta tuleva näkee niiden läpi kilometrien päähän ja sanoo, että voi vitsi tätä näkymää, Mika kertoo.

Jo maiseman takia kuntaan voisi muuttaa, mutta Mika Jämsän mielestä Toholampi houkuttelee myös nuorekkaalla ikäjakaumallaan.

– Täällä asuu paljon optimistisia nuoria ihmisiä, jotka ovat rakentaneet elämänsä sen varaan, että tämä on ja pysyy kotikuntana ja töitä riittää, Jämsä sanoo. – Yksikin tänne muuttava lapsiperhe on kullanarvoinen asia. Itselläni on sellainen olo, että täällä vedetään yhtä köyttä. Täällä on turvallista kasvaa. Tämä on kuin lintukoto.

Mika Jämsä kuvailee kotikuntansa asukkaita vastaanottavaisiksi. Ystäviä löytää, kun katselee ensin hieman ympärilleen.

– Minulla on tunne, että lämpimät toholampilaiset asuvat vähän kuin pinnan alla. Suosittelen tulemaan asenteella maassa maan tavalla ja sen jälkeen voi päästää itsensä valloilleen.

Kesä täynnä musiikkia

Toholampilaisten puheenaiheet ovat tänä kesänä sivunneet oman kunnan asioita. Yleisin keskustelun aihe on ollut se, pääseekö Toholammin Urheilijoiden Teemu Wirkkala edustamaan Suomea Lontoon olympialaisiin. Toinen kuntalaisten kiinnostuksen kohde on ollut, mikäpä muukaan kuin musiikki.

Heinäkuun alkupuolella kolmisenkymmentä toholampilaislähtöistä ammattimuusikkoa kokoontui musisoimaan yhdessä Kotilaakso Soi -tapahtumassa. Nelipäiväinen tapahtuma järjestetään kolmen vuoden välein ja tarjolla oli perhe- ja kirkkokonsertteja, kamarimusiikkia ja kevyttä musiikkia.

Samoihin aikoihin järjestettiin nuorten bändileiri Hirvikosken maaseutuhotellissa sekä rockfestari Tohisrock.

– Meillä on yleistä, että nuoret muusikot soittavat orkesterissa puhallinta ja bändissä kitaraa tai rumpuja. Täällä jo 6-7-vuotiaat lapset saattavat soittaa useampaakin instrumenttia, Mika Jämsä vinkkaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat