Todistavatko lentokenttäiskut Ukrainan kyvyn iskeä satoja kilometrejä Venäjän syvyyteen? Ministeri kuittasi kysymyksen kuivalla vitsillä

0:42
Katso myös: Satelliittikuvat paljastavat vauriot lentokentillä syvällä Venäjän maaperällä.

Venäjän sisämaassa tehtiin eilen jo kolmas väitetty lennokki-isku parin päivän sisään. Lentokenttä Kurskissa kärsi vaurioita räjähdyksessä ja sitä seuranneessa tulipalossa.

Kurskin viranomaiset julkaisivat kuvaa lentokentän tulipalosta, joka levitti paksua mustaa savua ympäristöönsä. Venäläisviranomaisten mukaan iskussa syttyi tuleen öljytankki, mutta ihmisuhreilta säästyttiin.

Kurskin isku tapahtui päivä sen jälkeen, kun Venäjä oli syyttänyt Ukrainaa lennokki-iskuista kahdelle Venäjän sotilaslentokentälle.

Uuden iskun väitetään todistavan yhä vahvemmin Ukrainan uudesta kyvystä iskeä satojen kilometrien päähän Venäjälle. Kursk sijaitsee noin 90 kilometriä pohjoiseen Ukrainan-rajalta ja maanantaina räjähteli vielä syvemmällä, Rjazanissa Moskovan kaakkoispuolella ja Saratovin alueella Volgan varrella.

0:25
Katso video: Tulipalo Kurskin lentokentällä levitti eilen sankkaa savua ympäristöönsä.

Ukraina vaikenee osallisuudestaan

Ukraina ei ole vahvistanut olleensa iskujen takana. Jokainen voi silti päätellä viestin Ukrainan puolustusministeri Oleskiy Reznikovin kommentin takaa.

Reznikovilta kysyttiin Ukrainan osuudesta iskuihin, ja hän vastasi uutistoimisto Reutersin mukaan seuraavasti:

– Hyvin usein venäläiset tupakoivat paikoissa, joissa se on kiellettyä.

Venäjällä ei olla suhtauduttu lentokenttien tapahtumiin vitsillä. Vladimir Putin kutsui eilen maan turvallisuuselinten ylintä johtoa kansallisen turvallisuusneuvoston kokoukseen. Kokouksen aiheena oli "kotimaan turvallisuus".

Putin tai muut kokouksen osallistujat eivät kommentoineet tuoreeltaan väitettyjä lennokki-iskuja. Putinin edustaja Dmitri Peskov kuitenkin sanoi erillisessä tilaisuudessa venäläisviranomaisten ryhtyneen toimiin maan suojaamiseksi Ukrainan hyökkäyksiltä kutsuen niitä terroriteoiksi.

Venäjä on itse iskenyt jo viikkoja ohjuksin ja lennokein yli rintamalinjojen joka puolelle Ukrainaa. Iskut on kohdistettu suurelta osin Ukrainan sähköjärjestelmiin, ja miljoonat ukrainalaissiviilit ovat kärsineet laajoista sähkökatkoista.

Ukrainan mukaan iskut on suunnattu siviilejä vastaan ja ovat selvä sotarikos.

YK on nimittänyt tutkimusryhmän, joka selvittää, täyttävätkö Venäjän viimeaikaiset iskut sotarikosten tunnusmerkistön.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja