Titanicin hylyn löytymisen taustalla vaiettu sotilasoperaatio – tutkija paljastaa nyt totuuden: "He eivät halunneet maailman tietävän siitä"

Tällainen alus on Titanic II 0:32
Tällainen alus on Titanic II.

RMS Titanic upposi traagisesti neitsytmatkallaan vuonna 1912. Laivan hylky löydettiin vuonna 1985. Vuosia luultiin, että tutkijat päätyivät hylyn jäljille puhtaasti tieteellisessä tarkoituksessa. Näin ei kuitenkaan ollut.

Hylyn löytänyt Robert Ballard on kertonut nyt CNN:lle, että matka oli osa Yhdysvaltojen asevoimien suunnitelmaa nostaa kaksi uponnutta ydinsukellusvenettä meren pohjasta.

– He eivät halunneet maailman tietävän siitä, joten minulla piti olla peitetarina, kertoo Ballard. 

Etsivät ydinsukellusveneitä

Ballard työskenteli komentajana Yhdysvaltojen merivoimissa, mutta myös syvämerentutkijana Woods Hole -instituutissa .

Merivoimat tarjosi Ballardille rahoitusta etsiä Titanic-laivaa, mutta ainoastaan, jos hän ensin etsisi USS Thresher ja USS Scorpion -ydinsukellusveneitä, jotka olivat uponneet 1960-luvulla. 

Ballardin mukaan merivoimat ei halunnut Neuvostoliiton joukkojen saavan vihiä operaatiosta. Ballard kertoo operaatiosta nyt, koska tapaukseen liittyvät tiedot ovat tulleet julkisiksi.

"Olimme hyvin innostuneita"

Ballardin mukaan Titanicin etsintä toimi mainiona peitetarinana. Hänen mukaansa lehdistö oli täysin tietämätön, mitä hän oikeasti teki. 

– Kun löysimme Titanicin olimme luonnollisesti hyvin innostuneita, koska se oli todella vaikeaa, hän toteaa. 

Ballardin mukaan hän ei vielä kykene puhumaan muista merivoimiin liittyvistä tehtävistään, sillä ne on vielä luokiteltu salaisiksi. 

Lue myös:

    Uusimmat