Tiril Eckhoff, 32, antoi ihmisille kauniin kuvan elämästään – todellisuus oli "todella vakava": "En toivoisi tätä pahimmalle vihollisellenikaan"

Ampumahiihdon kymmenkertainen maailmanmestari ja kaksinkertainen olympiavoittaja Tiril Eckhoff, 32, on rypenyt viime kuukausina elämässään syvällä. Hän kertoo Norjan TV 2:lle pohtineensa uransa lopettamistakin.

Maailmancup-kauden 2020–21 kokonaisvoittaja Eckhoff päätti viime sesonkinsa mainiolla tavalla ja voitti maailmancupin päätösviikkona Holmenkollenilla kaksi naisten kolmesta henkilökohtaisesta kilpailusta. Pian maailmancup-kauden päätöksen jälkeen norjalaistähti kertoi jatkavansa uraansa.

Eckhoff oli kuitenkin sittemmin muuttaa mielensä. Ongelmat olivat alkaneet jo keväällä. Eckhoff kertoo, että hänellä oli vaikeuksia maaliskuun loppuun ajoittuneen koronavirustaudin jälkeen, kun hän jatkoi uurastamista eikä kuunnellut kehoaan.

Eckhoff halusi antaa jotain takaisin tukijoilleen, yhteistyökumppaneille ja ihmisille, joista hän välittää – kaikille, jotka olivat tukeneet häntä pandemian aikana ja joita hän oli tuskin tuona aikana nähnyt. Eckhoff ei kuitenkaan pystynyt. Hän alkoi kärsiä unettomuudesta.

– En lopulta kyennyt huolehtimaan edes itsestäni.

Eckhoff joutui maistamaan sanojensa mukaan "pientä elämänkriisiä".

"Todella vakavaa"

Unettomuus vaivasi Eckhoffia pitkän aikaa.

– En toivoisi sitä pahimmalle vihollisellenikaan. Se oli todella vakavaa.

Eckhoff haki öisin hereillä ollessaan apua joogasta ja meditoinnista, mutta kävi ajatuksissaan myös syvällä.

– Pohdin silloin paljon. Olisiko se korona, joka romuttaisi Tiril Eckhoffin uran?

Unipillerit ovat Eckhoffin mukaan auttaneet ongelman selättämisessä. Hän kiittää myös lääkintätiimiltä saamaansa hyvää apua, mutta suurin tukipilari on ollut hänen elämänkumppaninsa Ånund Lid Byggland, jonka kanssa ampumahiihtäjä on ollut yhdessä 11 vuotta.

– Hän on ollut kuin vuori.

– Hän on ollut kiltti. Välittävä. Hän on hyvä. Hän on loistava!

"Näytti hyvältä Instagramissa"

Eckhoff oli vaikeuksiensa aikana sivussa maajoukkuetoiminnasta eikä tavannut maajoukkuekavereitaan kertaakaan edelliskauden jälkeen. Norjan hiihtoliitto julkaisi heinäkuussa tiedotteen, jonka mukaan Eckhoff on ollut erittäin väsynyt rankan kauden jälkeen ja päättää siksi jäädä tulevista maajoukkuetapahtumista sivuun.

Ulospäin Eckhoff maalasi elämästään ulospäin auvoisampaa kuvaa kuin arki oli. Heinäkuussa hän oli tehdä päätöksen uransa lopettamisesta.

– Silloin tilanne oli ehkä 50/50. Näytti hyvältä Instagramissa, mutta todellisuus ei ollut niin hyvä.

Heinäkuussa Eckhoff julkaisi Instagramissa muun muassa kuvia, joissa hän oli Kreikassa lomalla auringon alla. Eckhoff hymyili. Norjan TV 2:n kuvailun mukaan "kaikki näytti idylliseltä".

– Totta kai, se on sosiaalinen media!

Norjalainen ei halunnut näyttää itseään haavoittuvaisena.

– Saat silloin neljä otsikkoa mediassa. "Tiril makaa unettomana". Se on niin typerää, koska ihmiset kärsivät syövästä, mielenterveysongelmista ja kaikesta. Ja sitten minun on todettava, että kamppailen nukkumisen kanssa.

Eckhoff ei toisaalta halua vähätellä unettomuutta ongelmana.

– Minulla ei ollut aiemmin koskaan ollut uniongelmia, ja kun olen kuullut jonkun kärsivän siitä, olen miettinyt, että "voi luoja, miten pahaa tuo voi olla". Se on helvetillistä. Olen nyt tajunnut sen.

"Olen onnekas, että saan tehdä tätä"

Eckhoffin ajatusmaailma myös ampumahiihdon suhteen on muuttunut.

– Arvostan ampumahiihtämistä täysin eri tavalla. Se antaa minulle paljon iloa.

Sitä Eckhoff, joka kertoo treenanneensa huonosti touko-, kesä- ja heinäkuussa mutta hyvin elokuussa, ei ollut aiemmin ymmärtänyt.

– Olen onnekas, että saan tehdä tätä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja