Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus

Yhdysvallat 2011. Ohjaus: Steven Spielberg. Käsikirjoitus: Steven Moffat, Edgar Wright ja Joe Cornish – Hergén sarjakuvan pohjalta. Tuotanto: Peter Jackson, Kathleen Kennedy, Steven Spielberg. Kuvaus: Janusz Kaminski. Leikkaus: Michael Kahn. Pääosissa / suom. äänenä: Jamie Bell / Samuel Harjanne, Andy Serkis / Jarmo Koski, Daniel Craig / Antti Jaakola, Kim Stengel / Johanna Rusanen-Kartano. Kesto: 99 min.

Tutkiva journalisti Tintti (Jamie Bell) tempautuu keskelle salaperäistä aarrejahtia, kun kirpputorilta ostettu pienoismallilaiva varastetaan hänen kotoaan keskellä kirkasta päivää. Tapahtumasarja tutustuttaa nuorukaisen Haddockin suvun surulliseen saagaan, jonka viimeisin luku kittaa viskiä vankina oman laivansa kajuutassa.

Yhdessä kiroilevan juoppolallin kapteeni Haddockin (Andy Serkis) kanssa Tintti lähtee jäljittämään ahnetta konnaa, Ivanovich Sakarinia (Daniel Craig) ja tämän häikäilemättömiä kätyreitä. Huima seikkailu vie kaksikon maapallon ympäri ja takaisin.

Joskus onnistuminen on lähestulkoon täydellistä. Aika monesti kyseinen superlatiivi on liitetty nimeen Spielberg, ja sittemmin sillä on hemmoteltu myös erästä uusiseelantilaista Jacksonia. Nyt nämä nerot ovat lyöneet viisaat päänsä yhteen ja saaneet aikaiseksi jotain, minkä onnistumiseen ei moni vielä muutama vuosi takaperin jaksanut uskoa.

Motion capture- eli liikkeenkaappaustekniikalla toteutettu Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus on elokuvataivaan lahja kaikille Hergé-faneille. Yhdessä Milou-koiran ja viskisiepon kapteeni Haddockin kanssa rikoksia ratkova töyhtöpää on vihdoin päätynyt valkokankaalle ja kerrassaan komeasti onkin! Jos oli lupa odottaa paljon, vielä enemmän saatiin.

Vuonna 1983 kuollut sarjakuvapiirtäjä Hergé ennätti toivoa juuri Steven Spielbergin sovittavan Tintin valkokankaalle. Ajatus lankesi hedelmälliseen maaperään, sillä Indiana Jonesin isä oivalsi jo varhain sarjakuvasankarin elokuvallisen potentiaalin. Tarinaruudut ovat jo itsessään kuin kuvakäsikirjoitusta.

Yksisarvisen salaisuus on ilahduttavan uskollinen sovitus nimialbumista, mukana on vain muutamia elementtejä Kultasaksisesta ravusta (Tintin ja kapteenin kohtaaminen) ja Rakham Punaisen aarteesta. Lopputulos on hauska ja vauhdikas kuin Indiana Jones oivaltavimmillaan. Spielbergin, Jacksonin ja Kathleen Kennedyn tuottama elokuva on visuaalinen ja toiminnallinen ilotulitus, josta ei löpö lopu missään kerronnan käänteessä.

Ja jatkoa on luvassa! Seuraavaksi väsätään valkokangasversio Seitsemästä kristallipallosta ja Auringon temppelistä – ohjaajan puikkoihin tarttuu Peter Jackson Spielbergin keskittyessä tuottajan tehtäviin. Mikäpä on kakkosta odottaessa, kun motion capture on kehittynyt vajaassa vuosikymmenessä näin hurjalla vauhdilla. Ennen melko elottomilta vaikuttaneisiin vahanukkeihin on saatu kunnolla kipinää ja luonnetta.

Teksti: Outi Heiskanen

Lue myös:

    Uusimmat