Mainos

Timo Sarpaneva

Timo Sarpaneva, suomalaisen muotoilun yksi suurista nimistä, on poissa. Hän kuoli lokakuun 10. päivänä vain muutamia viikkoja ennen 80-vuotispäiviään. Tuntuu että nykyään puhtaiden, selkeiden ja yksinkertaisten muotojen luominen on kaikkein vaikeinta. Kun selkeään muotoon yhdistyy toimiva ajatus, on se vielä harvinaisempaa

Maailman kauneimpia lasiesineitä ovat varmasti Timo Sarpanevan Orkidea ja Kajakki. Orkidea-maljakko on kuin kunnianosoitus eksoottisen kukan kauneudelle, jota vuonna1954 ei myyty suomessa rehvakkaina oksina vaan kappaleittain, yksi kerrallaan. Näiden esineiden arvo on jo vuosia ollut huipussaan huutokaupoissa ympäri maailmaa.

Onneksi mestari muotoili paljon sellaistakin josta tavalliset ihmiset pääsevät nauttimaan; mm. suositut Kolibrit, Festivot, Tsaikat ja Arkipelagot sekä Rautapata, jonka hän suunnitteli 1960-luvulla, otettiin uudelleen tuotantoon 2000-luvulla.

Sarpanevan suunnittelemia lasiesineitä on kaikissa maailman merkittävissä design-museoissa ja hän on vastaanottanut suuria huomionosoituksia ja palkintoja.

Timo Sarpanevan muistonäyttely on avoinna 14.1.2007 asti Designmuseossa, Korkeavuorenkatu 23, Helsinki.
www.designmuseum.fi

Toimittaja: Hanna Sumari

(T.i.l.a. 6.12.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.