Mainos

Timanttiliigassa luvassa upeita juoksumatkoja – Mertaranta: "Tulossa yksi kaikkien aikojen hienoimmista 1500 metrin kilpailuista"

0:54

Yleisurheilun Timanttiliiga jatkuu tänään perjantaina Monacossa. C Moren selostaja Antero Mertaranta summaa illan kolme suurinta mielenkiinnon kohdetta.

Videolla juttu Timanttiliigan Rabatin osakilpailusta. 

MAINOS

Timanttiliiga vain C Morella!

Kaikki Timanttiliigan osakilpailut nähdään suorina lähetyksinä C Moren suoratoistopalvelussa. 

C Moren sivuille pääset tästä

Miesten 1500 metriä 

– Monaco on paikka, jossa on juostu vuosien saatossa todella kovia 1500 metrin kilpailuja. Tästä kertoo se tosiasia, että kaikkien aikojen kymmenestä parhaasta ajasta, kuusi on juostu Monacossa. Timothy Cheruiyot, Elijah Manangoi ja Ayanleh Souleiman ovat sellaisia nimiä, jotka todennäköisesti kaikki pyyhkäisevät alle 3.30:n, Mertaranta kertoo. 

Cheruiyot on ainoa tuosta kolmikosta, joka on juossut tällä kaudella alle 3.30:n. 

– Nyt useampi mies juoksee varmasti alle tuon ajan, kuinka moni, se jää nähtäväksi. Mutta Monacon historia, loistavat kilpailijat ja edellämainitun kolmikon lisäksi kisassa on mukana puolenkymmentä kovaa kaveria, että tulossa on yksi kaikkien aikojen hienoimmista 1500 metrin kilpailuista. Monaco on viime vuosina tarjonnut upeita kilpailuja. 

Naisten 800 metriä 

– Tähän matkaan mennään edelleen Caster Semenyan kautta, hän on tällä hetkellä lajissaan yksi maailman ylivoimaisimpia urheilijoita. Niin hurjalta kuin se kuulostaakin, niin nyt aletaan lähestyä 1.54:n maagista rajaa. Semenya on vasta juossut kaikkien aikojen nelosajan (1.54,25). Tässä kohtaa täytyy huomioida kuitenkin sellaisia asioita, kuten esimerkiksi, miten jänisjuoksu toimii, vauhdinjaon täytyy olla täydellistä. 

– Toinen asia on se, että Semenya on kilpaillut todella paljon, tämä saattaa olla osaltaan nipistämässä aikaa. Siitä huolimatta, kun nyt muistetaan se, että hän juoksi kaikkien aikojen nelosajan, niin edellisen kerran tätä kovempaa on juostu kymmenen vuotta sitten. Silloin Kenian Pamela Jelimo juoksi kovempaa. Maailmassa on vain kaksi naista, ketkä ovat yleisurheilun historiassa juosseet alle 1.54:n. 

– Siihen en usko, että Semenya alittaa tuon rajan, sillä se vaatisi aivan täydellistä vauhdinjakoa. Hän kuitenkin juoksi Rabatin osakilpailussa tonnilla huikaisevan ajan käytännössä soolona, se kertoo, millaisessa kunnossa hän on tällä hetkellä. Huippuaika vaatii jänisjuoksua, koska tämän kauden tulosten perusteella, hän ei saa riittävän kovaa vastusta kovimmilta haastajilta Francine Niyonsabalta, eikä Ajee Wilsonilta. 

– Se on vain kylmä totuus, että hän joutuu jyskyttämään viimeiset 200 metriä soolona, ja silloin kysymys kuuluu millainen vauhdinjako on ollut ja niin edelleen. Semenya edustaa tällä hetkellä naisten kasilla samaa, kuin mitä David Rudisha edusti parhaimmillaan miesten kasilla. Tehdään mielettömän kovia aikoja ja käytännössä soolojuoksuja. 

Mukana kisassa on maailmantilaston kolme parasta, mikä lisää lajin mielenkiintoa Monacon osakilpailussa. 

Naisten 400 metriä

– Viime vuosina ainoastaan Shaunae Miller-Uibo on pystynyt juoksemaan muutaman kerran alle 49.50:n. Tästä pitää mennä viisi vuotta taaksepäin, jolloin Christine Ohuruogu ja Amantle Montsho ovat alittaneet tuon ajan. 

– Nyt sen alitus on mahdollista, Miller-Uibo, Salwa Eid Naser ja Shakima Wimbley ovat nyt kaikki kolme kisassa mukana. Tässä kisassa juostaan alle 49.50:n. Historia osoittaa, että kyseessä on todella kova aika. 

– Edellisen kerran alle 49 sekunnin on juostu 9 vuotta sitten, kun Sanya Richards-Ross alitti tuon ajan. Naisille tuon ajan alitus on haamutulos. En usko, että kukaan näistä naisista siihen pystyy, mutta sen sijaan uskon, että ensimmäistä kertaa tänä vuonna alitetaan 49.50. Saattaa olla jopa mahdollista, että ensimmäistä kertaa vuosikausiin kaksi naista alittaa tuon ajan, Mertaranta ennustaa. 

Timanttiliigan Monacon osakilpailu suorana C More Sport 1 -kanavalla kello 21.00 alkaen. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.