Tiineenä ollut lehmä pelastettiin varmalta kuolemalta – pakoili metsässä teurasautoa

0:51

Lypsytilallinen vei tiinenä olevan lehmänsä metsään piiloon, jotta sitä ei teurastettaisi muun karjan mukana. Lehmä ja vasikka päätyivät lopulta eläinten turvakotiin. 

Pieneltä lypsytilalta päätettiin teurastaa koko karja eläinsuojelullisista syistä. Karja oli määrätty teuraaksi, koska ne olivat jääneet liian vähäiselle ravinnolle, kertoo Eläinsuojelukeskus Tuulispään johtaja Piia Anttonen.

– Teurasauton saapuessa karjan omistava henkilö päätti pelastaa yhden lehmistä viemällä tämän metsään. Piilotettu lehmä oli tiineenä ja sen oli tarkoitus poikia pian, Anttonen kertoo.

Teurasauton lähdettyä tilan omistaja oli soittanut valvontaeläinlääkärille ja kertonut piilottamastaan lehmästä.

– He olivat yhdessä päätyneet siihen, että lehmä saisi synnyttää vasikkansa rauhassa ja eläimille haettiin paikkaa meiltä. Tähän tuli nyt kaikkien mielestä onnellinen loppu, eläinten turvakodin johtaja kertoo.

”Ei tarvitse enää pelätä, että tulisi sarvesta”

Emo haettiin uuden vasikkansa kanssa Tuulispäähän reilun viikon jälkeen synnytyksestä. Nyt eläimet viettävät uutta elämää turvakodissa ja opettelevat elämään ihmisten ja muiden eläinten kanssa. Lehmä ja sonnivasikka saavat viettää paikassa koko loppuelämän.

– Emo oli aluksi aika suojeleva vasikkaansa kohtaan. Näytti sarvia ja kuopi maata, kun tultiin lähelle. Nyt he ovat tutustuneet muihin eläimiin aidan raosta. Ei tarvitse enää pelätä, että tulisi sarvesta, Anttonen kuvailee eläinten tilannetta turvakodissa.

Vasikka on 4-vuotiaalle ayrshire-rotuiselle emolle toinen, mutta ensimmäinen, jota se saa itse hoitaa.

– Lypsytiloilla on käytäntö, että vasikka ja emo erotetaan ensipäivinä toisistaan. Nyt emo saa hoitaa vasikkaa ja olla ensimmäistä kertaa äitinä tälle, Anttonen kuvailee.

Vasikka ja emo asuvat kesän yhdessä ja heidät siirretään syksyllä muiden eläinsuojelukeskuksessa olevien nautojen pariin.

”On harvinaista, että koko karja teurastetaan”

Pirkkalan kunnan valvontaeläinlääkäri Anna Sarvela kommentoi teuraspäätöksiä yleisesti.

– On harvinaista, että koko karja teurastetaan. Usein tällaisessa tapauksessa on vakavia puutteita eläinten hyvinvoinnissa ja niiden eteen on yritetty jo tehdä kaikkensa, Sarvela toteaa.

Eläinlääkäri toivoisi maanviljelijöille nopeampaa apua vaikeissa tilanteissa.

Eläinsuojelukeskus Tuulispää on vuonna 2012 perustettu eläinten turvakoti, joka on tarkoitettu pääasiassa maatila- ja tuotantoeläimille.

Piilotetusta lehmästä kertoi ensin Iltalehti. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja