Mainos

Tiilikainen: Suomen turvallisuuspolitiikan linja selkeä

Valtiotieteen tohtori Teija Tiilikainen katsoo MTV3:n nettikolumnissaan valtioneuvoston tuoreen puolustusselonteon kirkastavan Suomen puolustuspolitiikan suuntaa. Tiilikaisen mukaan Suomi sitoutuu selonteon myötä yhä tiiviimmin EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan.

Teija Tiilikainen

Teija Tiilikainen kirjoittaa MTV:n nettikolumnissaan, että Suomen EU-jäsenyys muodostaa selonteossa turvallisuuspolitiikan päälinjan. Linja on nyt aiempaa selkeämpi ja kirkkaampi. Suomi ei enää jäsenyyden alkuaikojen tapaan esitä epäilyjä unionin yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan tulevaisuudesta.

Tiilikainen katsoo Suomen sitoutuneen täysipainoisesti kaikkiin unionin käynnissä oleviin turvallisuus- ja puolustuspolitiikan syventämishankkeisiin. Sitoutuminen on selkeää sekä unionin kriisinhallintatoimintaan että nopean toiminnan joukkoihin.

Tiilikaisen mukaan Selonteko käynnistää myös yhteisvastuulausekkeen edellyttämän valmiuksien arvioinnin. Lausekkeen mukaan unionin jäsenmaat tukevat toisiaan, jos jokin niistä joutuu terrori-iskun, luonnonkatastrofin tai ihmisen aiheuttaman katastrofin kohteeksi. Tässäkään tapauksessa Suomi ei sulje pois sotilaallisen osallistumisen mahdollisuutta.

Selontekoa selkeyttäviä linjauksia Suomen EU-osallistumisen kohdalla Tiilikainen pitää tervetulleina. Tiilikaisen mukaan Suomen haasteellista asemaa puolustuksen kannalta lisää maamme sijainti ja ulkoraja. Sen nojalla Suomi ansaitsee tulla turvallisuuspoliittisine intresseineen keskeisesti huomioiduksi unionin turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa rakennettaessa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.