Mainos

"Tiettyä profilointia rajalla" – Rajatarkastuksetkaan eivät estäisi turvapaikanhakua

Rajatarkastusten käyttöönotto hidastaisi muttei pysäyttäisi turvapaikanhakijoiden virtaa. 

– Niiden suurten kansanjoukkojen joita rajalla on viime aikana nähty, matka vähän viivästyy mutta he pääsevät kyllä maahan, kertoo majuri, rajaturvallisuusasiantuntija Ilkka Herranen Rajavartiolaitokselta. 

– Mikäli ihmisillä ei ole maahantulon edellytyksiä, heidät käännytetään, mutta jos he esittävät kansainvälisen suojelun vaatimuksen eli turvapaikkahakemuksen niin alkaa prosessi sen käsittelemiseksi - ja se prosessihan käynnistyy Suomessa. 

Toisin sanoen jos maahantuloa ei sallita, tulija käännytetään edelliseen maahan, esimerkiksi Pohjois-Suomen ja Tornion osalta takaisin Ruotsiin - mutta jos Suomen rajalle saapunut henkilö anoo turvapaikkaa Suomesta, hakemus täytyy käsitellä Suomessa. 

Herrasen mukaan Euroopan Unioni on sitoutunut tiettyihin ihmissoikeussopimuksiin, ja sen mukaisesti tarjoaa turvaa ja suojaa ympäri unionia. Ongelma kuitenkin on se, että tulijat keskittyvät käytännössä hyvin suppeaan joukkoon maita. 

-Tämä on kyllä vähän ongelmallinen tilanne. Tämähän ei periaatteessa ole turvapaikanhakijan kannalta mitään valintakaupassa liikkumista, jossa mietitään haluaisinko mennä turvapaikanhakijaksi Ruotsiin, Suomeen vai muualle, mutta näin se valitettavasti käytännössä on, Herranen toteaa.  

"Varmaankin rajalla tehdään tiettyä profilointia"

EU-kansalaiselle rajatarkastusten palauttaminen käytännössä vaikuta juurikaan. 

– EU-kansalaiselle tai sellaiselle matkustajalle jolla on asiakirjat kunnossa, se ei tarkoita juuri mitään. Heihin saatetaan kohdistaa tiettyjä tarkastustoimia, mutta kun todetaan että matkustus- ja oleskeluoikeus on kunnossa niin matka jatkuu aivan normaalisti, Herranen kertoo. 

Hän arvioi, että jos rajatarkastukset palautettaisiin, Suomen malli voisi olla hyvin samantyyppinen kuin Saksassa. Hän ei kuitenkaan osaa arvioida, tarkastettaisiinko passit kaikilta matkustajilta.

– En pysty sitä sanomaan saksalaisten puolesta, mutta varmaankin siellä tehdään tiettyä profilointia. Matkustajavirrathan on Saksan tapauksessa todella suuria. Voin olettaa että kaikkia ei tarkasteta samalla prosessilla. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja