Tietoturva-asiantuntija varoittaa: "Pian on laitteita, jotka kuuntelevat koko ajan – se trendi on jo todella vaarallinen"

Maailmalla on herännyt huoli teknologialaitteiden nauhoittaman sisällön käsittelystä.

Helsingin Sanomien mukaan myös suomalaisten äänikomennot ovat päätyneet Googlen ja Applen alihankkijoiden kuunneltaviksi.

MTV Uutiset haastatteli aiheen tiimoilta tietoturva-asiantuntija Petteri Järvistä. Hän kertoo, että ihmiset usein kuvittelevat, että älypuhelimella tapahtuvat asiat jäävät yksityisiksi.

– Joku oikeasti kuuntelee meidän äänikomentoja, katsoo meidän valokuvia ja lukee meidän somepäivityksiä silloinkin, kun ne ovat rajattu hyvin pienelle piirille, koska esimerkiksi Facebook tekee tällaista moderointia. Yhtiö tutkii, onko esimerkiksi jotain kunnianloukkauksia.

Järvisen mukaan monet asiat käyvät suomea ymmärtävän henkilön katsottavana tai kuunneltavana. Tämävoi olla joissain tapauksissa ongelma.

– Yhtiöt eivät kerro minkälaista käsittelyä niille tehdään, sanelin voi myös mennä jonkun toisen kuunneltavaksi. Jos sanelen päiväkirjaani ja joku toinen pääseekin lukemaan yksityisiä ajatuksiani. Myös lääkärit sanelevat paljon asioita potilaistaan, jotka ovat hyvinkin luottamuksellisia.

Puhetunnistuksen merkitys kasvaa tulevaisuudessa

Puhetunnistus tulee Järvisen mukaan olemaan yhä isompi ongelma tulevaisuudessa, sillä puhetunnistusta käyttävät laitteet tulevat lisääntymään.

– Meillä on muutaman vuoden päästä laitteita, jotka kuuntelevat meitä koko ajan. Se trendi on jo todella vaarallinen, Järvien toteaa.

Voiko kuuntelun estää?

Muun muassa Applen Siri-ominaisuus voidaan kytkeä pois päältä sekä Androidissa kieltää Googlea käyttämästä mikrofonia, Järvinen opastaa.

– Jotkut ovat väittäneet, että vaikka olisi kytkenyt mikrofonin pois päältä, Google on kuitenkin kuunnellut.

Sinänsä käyttäjien kuunteleminen on hieman kaksipiippuinen juttu, sillä jokainen älylaitteen käyttöön ottava henkilö hyväksyy käyttöehdot, joissa annetaan esimerkiksi lupa äänen tallennukseen, Järvinen huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat