Tiesitkö tämän luustostasi?

Vartalon tukirankana toimivan luuston hyvinvoinnin merkitys on kaikille ilmiselvä, mutta tiesitkö, että itse asiassa luusi alkavat haurastua jo varsin nuorella iällä? Peli ei kuitenkaan ole menetetty: luidensa vankistamiseen voi jokainen vaikuttaa varsin yksinkertaisin toimin.

Ihmisen luusto saavuttaa luutiheytensä huipun jo 25–30–vuoden iässä, jonka jälkeen luut alkavat vääjäämättömästi haurastua. Tätä rappeutumista voidaan vain hidastaa. Ratkaisevaa on, kuinka kestäväksi luut ovat lujittuneet ja kuinka niistä pidetään huolta käännekohdan jälkeen.

Nuorella iällä luiden vankistuminen taataan riittävän kalsiumin ja D-vitamiinin nauttimisella, reippaalla liikunnalla sekä tupakoimattomuudella. Samat keinot avittavat luiden hyvinvoinnin huolehtimisessa myös vanhemmalla iällä.

D-vitamiini ja kalsium: Erottamaton pari

Siinä missä kalsium lujittaa luustoa, D-vitamiini auttaa kalsiumia imeytymään suolistosta vartalon tukirankaan. Ne ovatkin erottamaton parivaljakko, joten kalsiumin lisäksi myös D-vitamiinin riittävän saamisen turvaaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Ihminen saa D-vitamiinia tehokkaimmin auringonvalosta, minkä takia pitkästä pimeästä kaudesta kärsivien suomalaisten tulisi turvata riittävä D-vitamiinin saanti kiinnittämällä siihen huomiota ruokavaliossaan. Esimerkiksi kala on tehokas D-vitamiinin lähde. Usein on syytä myös turvautua kalkkitabletteihin ja D-vitamiinipillereihin riittävän saannin varmistamiseksi.

Tupakointi ja liika alkoholi haurastuttavat

Tupakointi edistää luuston haurastumista, ja sauhuttelijoiden luumassa on pienempi kuin tupakoimattomien henkilöiden. Luuston hyvinvoinnin maksimointi onkin jälleen yksi hyvä syy lisää tumpata savuke – lopullisesti. Myös liiallinen alkoholin käyttö vaikuttaa luuston kuntoon. Etenkin murtumavaarat lisääntyvät ratkaisevasti. Alkoholin kohtuukäytöstä ei kuitenkaan ole haittaa luittesi hyvinvoinnille.

Iskutyyppinen liikunta jämäköittää

Voidakseen hyvin vartalosi tukiranka kaipaa tärähtelevää, iskutyyppistä liikuntaa. Suuntaa siis sauvakävelylle, tutustu kotisi läheltä löytyvään kuntosaliin tai lähde leppoisalle hölkkälenkille. Näin jämäköität luitasi. Muista, ettei juoksulenkki ole kuitenkaan oikea ratkaisu liukkailla keleillä.

Estrogeeni on korvaamaton suoja

Vaihdevuotensa ohittaneet naiset kuuluvat osteoporoosin, eli luukadon, riskiryhmään automaattisesti. Tämä johtuu estrogeenihormonin tuotannon loppumisesta vaihdevuosien myötä. Kyseinen hormoni on yksi tärkeimmistä ja parhaimmista luun kestävyyttä parantavista tekijöistä.

Estrogeenin tuottamisen loputtua naisten luusto alkaa haurastua pikavauhtia, minkä takia hormonin merkitystä luun vankistamisessa ei pidä väheksyä: osteoporoosin iskiessä naiset voivat harkita myös estrogeenihoitoa luidensa vankistamiseksi.

Studio55/Helena Mustonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja