Tiesitkö tämän aurinkovoiteen käytöstä?

Millainen suojaus sopii sinun ihollesi?

Pieni päivetys saa ihon hehkumaan terveenä ja elinvoimaisen näköisenä. Liiallinen UV-säteily on kuitenkin riski ihon hyvinvoinnille. Se vähentää ihon kimmoisuutta, nopeuttaa ihon vanhenemista ja aiheuttaa ihosairauksia, jopa syöpää. Huolellinen ja riittävä suojautuminen siis kannattaa!

Vaatteet ovat yksi parhaimmista suojakeinoista säteilyä ja auringonpolttamia vastaan. Myös hakeutuminen varjoon kuumimman keskipäivän aikaan eli kello 11:n ja 15:n välillä on suositeltavaa.

Kolmen kertoimen voiteita

Aurinkovoiteet täydentävät muuta säteilysuojaa. Ne vaimentavat iholle tulevaa UV-säteilyä ja voivat ehkäistä auringonpolttamia. Erityisen tärkeää on varmistaa, että tuote sisältää suojan sekä lyhytaaltoisia UVB- että pitkäaaltoisia UVA-säteitä vastaan.

Aurinkovoiteet on jaoteltu matala-, keski- ja korkeakertoimisiin. Voiteiden kerroin tulee valita käyttötilanteen ja oman ihotyypin mukaan. Purjehdusmatkalle alkukesällä täytyy varautua korkeammin kertoimin kuin metsäretkelle loppukesästä.

Yleensä keskivahva riittää


Suomen kesässä oleilijalle riittää yleensä keskivahvan kertoimen voide eli suojakerroin 15–25. Luonnostaan ruskeaihoisia suojaavat myös matalan kertoimen voiteet, joissa suojakerroin on 10 tai sen alle. Voimakkaassa auringossa, kuten rannalla tai merellä, voiteen suojakertoimen pitää kuitenkin kaikilla olla korkeampi eli yli 25.

Vaalea- ja herkkäihoisten kannattaa käyttää jatkuvasti korkean suojan voiteita, joiden kerroin on 50+.

Rasvaiselle ja akneiholle sopivat parhaiten geelimäiset suojavoiteet, jollaisia on esimerkiksi Louis Widmerin valikoimassa.

Suojaa etenkin lapset

Alle 2-vuotiaille lapsille ei suositella aurinkosuojatuotteita, vaan kehotetaan pitämään heidät varjossa. Helpommin sanottu kuin tehty, sillä monet yli yksivuotiaat ovat jo kovia liikkumaan!

Useat asiantuntijat kehottavatkin suojaamaan lapsen aurinkoisena päivänä riittävällä vaatetuksella, kunnon päähineellä, aurinkolaseilla – sekä tarvittaessa aurinkovoiteilla. Asiantuntijoiden mukaan suojavoiteiden käytön riskit ovat minimaaliset verrattuna hyötyihin: auringonpolttamien ehkäisyyn.

Alle 7-vuotiaille lapsille suositellaan fysikaaliseen suodattimeen perustuvia voiteita. Ne eivät imeydy ihoon samalla tavoin kuin kemialliset yhdisteet, vaan heijastavat auringon säteet pois iholta.

Aikuiset voivat käyttää myös kemiallisen suojan voiteita, jotka imeytyvät ihoon ja imevät itseensä UV-säteitä estäen niiden pääsyn ihoon.

Yhden sesongin tuote


Aurinkovoide pitää levittää iholle vähintään puoli tuntia ennen aurinkoon menoa, jotta se ehtisi imeytyä kunnolla. Voidetta lisätään iholle vähintään kahden tunnin välein sekä aina uimisen jälkeen, vaikka se olisikin vedenkestävää. Osa voiteesta liukenee veteen ja hankautuu pyyhkeeseen.

Uuden sesongin alussa hankittua aurinkovoidetta on turvallisempaa käyttää kuin mökin kaapista löytynyttä voidetta. Aurinkovoiteen kestoaika lyhenee, kun sitä availlaan ja siihen pääsee likaa. Voiteen teho puolestaan alenee, jos se altistuu rannalla kovalle kuumuudelle tai unohtuu talveksi kylmään mökkiin.


Teksti: Paula Larjo

Kuvat: Louis Widmer, Shutterstock, Clarins

Lue myös:

    Uusimmat