Tiesitkö tämän aurinkosuojavoiteista?

Aurinkosuojavoidetta kroppaan ja ei kun ulos! Pysähdy hetkeksi. Suojavoiteet eivät täytä tehtäväänsä, jos käytät niitä väärin.

- Sopiva suojavoide tulee valita ottamalla aina huomioon oma ihotyyppi ja olosuhteet, joissa auringolle altistutaan.

- Aurinkosuojatuotteen suojakerroin (SPF) on määritetty käyttäen tiettyä voiteen vakiomäärää. Aikuisilla aurinkosuojatuotteen vakiomäärä on noin kaksi ruokalusikallista koko keholle jokaisella voiteen levityskerralla. Jos tuotetta käytetään suositusta vähemmän, esimerkiksi yksi ruokalusikallinen kahden sijasta, voiteen suojateho pienenee puolella.

- Aurinkosuojatuotteet kuluvat pois iholta hikoilun myötä, yleensä suola- tai klooratun uima-allasveden vaikutuksesta sekä hankauksesta ihoa kuivatessa. Suojatuotetta tulee lisätä noin tunnin välein sekä aina uimisen, suihkun ja kuivaamisen jälkeen.

- Aurinkovoiteen käyttö ehkäisee D-vitamiinin tuotantoa jonkin verran, tai ainakin hiukan hidastaa sitä. Harva kuitenkaan voitelee itsensä niin huolellisesti, ettei iholle jäisi joitain suojaamattomiakin alueita.

- Ihotyypillä on ratkaiseva merkitys ihon palamisherkkyyteen. Pohjoismainen ohut- ja vaaleaihoinen ei voi vuosittaisella "harjoittelulla tai totuttelulla" muuttaa ihonsa perustyyppiä ruskettuvampaan suuntaan.

- Jokaisella ihotyypillä on oma suoja-aikansa, jonka iho kestää aurinkoa palamatta. Ihotyypit jaetaan tyyppeihin I, II, III ja IV sietokykynsä mukaan. Noin 60 prosenttia suomalaisista kuuluu ihotyyppiin III. Ihotyyppiään ei voi muuttaa.

Aurinkovoiteen valinta

Aurinkosuojavoide, jonka suojakerroin on esim. 15 antaa 15 kertaa ihon oman suoja-ajan palamista vastaan.

Ihotyyppi I on hyvin vaalea ja usein pisamainen. Palaa aina, ei rusketu.

Omasuoja-aika 5–10 minuuttia. Suojakerroinsuositus 50+, erittäin korkea suoja.

Ihotyyppi II on vaalea iho, joka ruskettuu hitaasti ja palaa helposti.

Omasuoja-aika 10–20 minuuttia. Suojakerroinsuositus 30–50, korkea suoja.

Ihotyyppi III on normaali iho, ruskea hiusten väri. Palaa harvoin, ruskettuu hyvin.

Omasuoja-aika 20–30 minuuttia. Suojakerroinsuositus 15–25, keskitason suoja.

Ihotyyppi IV on tummahko iho. Ei pala, ruskettuu aina.

Omasuoja-aika 30–40 minuuttia. Suojakerroinsuositus 6–10, matala suoja.

Lähteet:STUK Säteilytietoa, Hannuksela M. Hyvä paha aurinko, Terveyskirjasto Duodecim, erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalo, Ihopiste Helsinki

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat