Tiesitkö tämän AirBnB-vuokraamisesta? Asunnon käyttö vaatii luvan vuokranantajalta – paitsi jos vuokraa korkeintaan puolet asunnosta ja asuu siellä samalla itsekin

Lyhytaikaisen Airbnb-majoitustoiminnan hurja suosio on synnyttänyt markkinat myös uusille yrityksille 1:56
Uutisjuttu: AirBnB-majoitustoiminnan suosio on synnyttänyt lisää markkinoita!

Koko vuokra-asuntoa ei voi käyttää lyhytaikaiseen vuokraukseen AirBnb:n kautta ilman vuokranantajan lupaa, muistuttaa Suomen vuokranantajat -yhdistys. Airbnb:n kaltaisiin palveluihin ei ole olemassa omaa lainsäädäntöä, vaan niihin sovelletaan ali- ja jälleenvuokrauksen sääntöjä.

Lain mukaan vuokralaisella on kuitenkin oikeus vuokrata enintään puolet asunnosta, kunhan siinä asuu samalla itse. Tällöin on kyse alivuokraamisesta.

–  Koko asunnon jälleenvuokraamiseen lyhyeksi ajaksikin tarvitaan aina vuokranantajan lupa. Vuokralainen ei voi siten päättää itse koko asunnon vuokraamisesta eteenpäin edes viikonlopun ajaksi. Sen sijaan vuokralainen voi lain mukaan alivuokrata enintään puolet asunnosta ilman lupaa, ellei siitä aiheudu huomattavaa haittaa tai häiriötä. Tätä oikeutta ei voida vuokralaiselta kieltää pätevästi edes sopimuksella, sanoo Vuokranantajien päälakimies Tarik Ahsanullah tiedotteessa.

Vuokranantajalla oikeus purkaa sopimus

Koko asunnon jälleenvuokraaminen luvatta saattaa antaa vuokranantajalle oikeuden purkaa vuokrasopimus. Ahsanullahin mukaan vuokranantajan kannattaa kuitenkin miettiä, onko siihen tarvetta yksittäisen Airbnb-vuokrauksen perusteella.

Taloyhtiöillä on jo nyt mahdollisuus kieltää lyhytaikainen vuokraus yhtiöjärjestyksessä.

–  Olemassa olevissa yhtiöissä tällaisen kiellon lisääminen yhtiöjärjestykseen vaatii kaikkien osakkeenomistajien suostumuksen. Sen sijaan nykyisin on jo tiedossa muutamia tapauksia, joissa perustettavan asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestykseen on otettu määräys lyhytaikaisen vuokrauksen kieltämisestä, Ahsanullah kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat