Tiesitkö: Tällaiset pihvit voivat olla vaaraksi terveydelle

Tutkijoiden mukaan kypsäksi tai ylikypsäksi paistettu pihvi kasvattaa miehillä riskiä sairastua eturauhasen syöpään.

Kalifornian yliopiston tutkimuksessa analysoitiin yli 470:n aggressiivista eturauhasen syöpää sairastavan miehen aiempia ja nykyisiä ruokailutottumuksia. Analyysi paljasti, että kypsät ja ylikypsät pihvit ovat terveydelle vaarallisia ja saattavat jopa tuplata aggressiiviseen eturauhassyöpään sairastumisen riskin. Tämä pätee jo aivan pieniinkin lihamääriin.

Eturauhassyöpä on yksi yleisimmistä miehillä esiintyvistä syövistä. Tutkimustulokset osoittavat, että pienet muutokset ruokavaliossa ja ruoanlaittotottumuksissa voisivat estää monen syövän synnyn.

Tutkijoiden mukaan ongelma piilee juurikin lihojen ja pihvien kypsyysasteessa. Liika kypsentäminen synnyttää pannulla tai grillillä vaarallisia, syöpää aiheuttavia kemikaaleja. Pihvin jättäminen raa’aksi tai puolikypsäksi auttaa siis estämään lihan aiheuttamat haitat. Aiemmissa tutkimuksissa on myös todettu kypsän lihan aiheuttavan virtsarakon syöpää.

Maailman syöpätutkimusrahasto WCRF:n lääkäri Rachel Thompson antaa tutkimukselle kuitenkin kritiikkiä siitä, että miehet ovat voineet tutkimuksessa muistaa syömänsä ruoat väärin, joka vääristää lopputuloksia. Thompsonin mukaan syöpään sairastuneet miehet saattoivat myös tutkimuksessa haluta löytää jonkun syyn sairastumiseensa ja kypsä pihvi oli hyvä syntipukki.

– Mutta syöpiä yleisesti ottaen ajatellen, on hyvä tarkkailla punaisen ja teollisen lihan syömistä. On olemassa erittäin vahvaa todistusaineistoa siitä, että sekä punainen että teollinen liha kasvattaa riskiä suolistosyöpiin, jotka ovat Britanniassa yleisimpiä syöpiä. Tämän takia suosittelemmekin, että punaista lihaa syötäisiin maksimissaan 500 grammaa viikossa, Thompson muistuttaa.

Lähde: Daily Mail

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja