Tiesitkö: Nämä ruoat vaarantavat raskautesi

Tuoreen tilastotiedon mukaan Suomessa todetaan Euroopan maista eniten listerioosia. Ruoasta tarttuvan listeriabakteerin riskiryhmään kuuluvat erityisesti raskaana olevat naiset. Listeriabakteeri ei ole kuitenkaan ainoa ruokaan liittyvä riskitekijä raskaudelle. Näitä ruokia raskaana olevan tulisi erityisesti vältellä.

Raskaana olevien sairastama listeria voi johtaa jopa keskenmenoon tai ennenaikaiseen synnytykseen. Listeria tarttuu tiettyjen ruokien välityksellä, joten raskaana olevan tulisikin tiedostaa mitä ruokia odottaessa tulisi välttää.Listeriaa aiheuttavien ruokien lisäksi on olemassa myös muita ruokia, jotka voivat olla haitaksi sikiölle. Lue mitkä ruoat saattavat vaarantaa raskauden.

Pellavansiemenet

Pellavansiemenet ovat raskauden aikana vältettävien ruoka-aineiden joukossa niiden sisältämän kadmiumin vuoksi. Kadmium ja muut raskasmetallit vaikuttavat solunjakautumiseen ja saattavat näin hidastaa sikiön kasvua.

Pehmeät juustot

Raskaana olevan tulee noudattaa erityistä varovaisuutta pastöroimatonta maitoa sisältäviin tuotteisiin, ulkomaisiin pehmeisiin juustoihin, homejuustoon ja pienten juustoloiden tuotteisiin liittyen.

Tyhjiöpakatut kalatuotteet, kuten graavilohi ja mäti

Vältettäviä ruoka-aineita ovat tyhjiöpakatut kylmäsavustetut ja graavisuolatut kalatuotteet ja mäti niiden sisältämän listeriariskin vuoksi. Säilytettäessä pitkään bakteerit pääsevät lisääntymään tehokkaammin, ja tästä syystä juuri tyhjiöpakatut kalatuotteet ovat raskaana olevalle erityinen riski. Pahimmillaan listeriabakteeri voi johtaa keskenmenoon tai siirtyä istukan kautta lapseen.

Sakariini ja syklamaatti

Makeutusaineita sakariinia ja syklamaattia ei suositella raskaana oleville. Näitä nykyään harvinaisempia makeutusaineita löytyy lähinnä makeutuspuristeista ja dieettikekseistä.

Lakritsi ja salmiakki

Lakritsi ja salmiakki saattavat aiheuttaa turvotusta ja nostaa verenpainetta. Raskaana olevan ei siksi tulisi syödä näitä makeisia usein, ja syödessä kerta-annos tulisi muistaa pitää alle 50 grammassa per päivä.

Kypsentämättömät pakastevihannekset

Myös kypsentämättömiin pakastevihanneksiin sisältyy listeriariski. Jos et siis tiedä ovatko tarjolla olevat pakastevihannekset kypsennetty, jätä ne suosiolla syömättä.

Maksa

Raskaana olevan olisi syytä välttää eläinkunnan tuotteista saatavaa retinoidimuotoista A-vitamiinia, sillä sikiö on herkkä retinoidien vaikutuksille. Erityisesti maksa sisältää runsaasti retinoidimuotoista A-vitamiinia, joten maksalaatikko, -pihvit ja muut maksaherkut tulisi jättää raskauden aikana väliin.

Persilja

Raskaana olevien naisten kannattaa jättää myös persiljan syönti vähemmälle. Persilja nimittäin supistaa kohdun lihaksistoa ja voi runsaasti nautittuna aiheuttaa jopa keskenmenon.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja