Tiesitkö? Näin puhdistat kylpyhuoneen laatat oikein

Kylpyhuoneen laattojen puhdistus voi olla työlästä puuhaa – etenkin, kun lika on usein hyvin pinttynyttä. Lue asiantuntijan vinkit oikeanlaiseen puhdistukseen.

Tekninen asiantuntija Kari Vainio Laattapiste Oy:stä sanoo, että mikäli kylpyhuoneen laatoista löytyy likaa, on ihan ensin syytä selvittää mistä on kyse. Useimmin kyse vain ajan myötä likaantuneista ja nuhraantuneista laatoista. 

– Vesi jonkin verran seisoo saumoissa ja tulee shampoota ja nöyhtää. Näin laatat ja saumat likaantuvat, ilman että niissä hometta on.

Pinttynyttä likaa, ruostetta vai kalkkia? 

Kylpyhuoneen pinttynyt peruslika on hilsettä, saippuaa, shampoota ja normaalia asumislikaa. Tällainen tiukemmassa oleva lika lähtee laatoista ja saumoista rasvaa irrottavilla aineilla ja juuriharjalla.

– Sellaista likaa voi hyvin pestä aineilla, joilla on korkea pH-arvo. Tämä siis sopii silloin, jos tekee oikein kunnon suursiivouksen. Yleensä kaikki tavalliset laattapintojen viikkosiivoukset kylpyhuoneeseen tehdään taas neutraalin pH:n yleissiivousaineilla, Vainio sanoo.

Kylpyhuoneista voi myös joskus löytyä asuinpaikkakunnasta riippuen käyttöveden jättämiä jälkiä.

– Jos vesi on kalkkipitoista, laattalattiaan voi syntyä vaaleita kalkkijäämiä, sakkaa ja kerrostumaa. Jos paikkakunnalla on rautapitoinen vesi, voi helposti nähdä ruostejälkiä, Vainio selventää. 

Jäljet huomataan siitä, etteivät ne olleet lattiassa kun laatoitus oli upouusi. Ruosteeseen tai kalkkiin liittyvät jäljet lähtevät happamalla aineella, jossa on alhainen pH-luku.   

– Pinttyneeseen likaan tepsii aine, jonka pH-arvo on 10, ruosteeseen sekä kalkkiin sellainen, jonka pH-arvo on yhden tienoilla. Tavanomainen viikkosiivous tehdään neutraalilla pesuaineella, jonka pH-arvo on noin 7, Vainio summaa.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja