Tiesitkö? Lauha talvi voi vaikuttaa sähkölaskuun vielä kesälläkin

Erityisesti omakotitalojen sähkölaskut voivat purevien pakkasten jälkeen järkyttää, mutta leppoisempien kelien jälkeen vaikutus on päinvastainen. Kuinka pitkälle vaikutukset ulottuvat?

Fortumin sähkön myynnistä vastaava viestintäpäällikkö Tommy Wikströmin mukaan sähkölämmitteisissä taloissa sähkönkulutus on lauhoina talvina vähäisempää ja se näkyy hyvinkin selkeästi.

– Tammikuussa oli enemmän kulutusta pakkasten vuoksi, mutta nyt kulutus on lauhan sään takia laskenut. Vielä ei kuitenkaan ole saatu yksilöityjä tietoja.

Myös energiapäällikkö Jari HovilaVaasan Sähköstä kertoo, että helmikuussa maksuun tulivat varsin suuret sähkölaskut tammikuun pakkasten vuoksi. Lauhat kelit marras-, joulu- ja helmikuussa ovat kuitenkin vähentäneet sähkön kulutusta, jolloin sähkön tuotantoa on varastoitunut vesialtaisiin.

– Ennustettua pienempi kulutus on osaltaan laskenut Pohjoismaista sähkön markkinahintaa. Markkinahinnan muutos näkyy yleensä pienellä viiveellä myös kuluttajasähkön hintojen muutoksena. Lyhyellä aikavälillä kulutuksen alentuminen on kuitenkin säästänyt rahaa nopeammin ja enemmän kuin hintojen alentuminen. Ne kuluttajat, joilla sähkönkulutus on lämpötilasta riippuvaista, ovatkin hyötyneet eniten lauhasta talvesta, Hovila kertoo.

Fortumin Wikström kertoo, että lauha talvi voi vaikuttaa sähkölaskuun vielä kesälläkin.

– Lauhan sään vuoksi tukkuhinnat ovat olleet alemmalla tasolla kuin aiempina talvina. Meidän suosituimman sähkösopimuksemme hinta päivittyy neljännesvuosittain. Nyt näyttääkin siltä, että kun sen hinta päivittyy seuraavan kerran huhtikuun alussa, se laskee 16 prosentilla ja heinäkuuhun asti voi nauttia sähkön hinnan alenneesta tasosta.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat